Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

”Sätt beslutsfattarna i 15 liters blöjor”

Från 2014
Uppdaterad 05.12.2014 16:31.
Fredagssnack 5.12.14 - Spela upp på Arenan

Västnyland ska marknadsföra sig själv igen. Tidlös charm – Finlands sydkust, är slagorden. Fredagssnackaren Dan Idman är trots sitt glada fredagshumör en aning skeptisk.

Lili-Ann Junell-Kousa och Dan Idman fredagssnackar 5.12.2014.
Bildtext Lili-Ann Junell Kousa och Dan Idman
Bild: Yle/Malin Valtonen

- Det har gjorts försök tidigare och det står och faller på knutpatriotismen. Det är ett så stort område, från Hangö till Vichtis och Högfors. Lycka till, men alla vill oftast göra på sitt eget sätt, som man gör i sin egen kommun.

Den andra delen av soffduon är Lili-Ann Junell-Kousa. Hon nämner sin egen ort Ekenäs och tar upp den frodande växtligheten.

- Jag tänker på vatten och den vackra naturen. Ramsholmen, Högholmen, Högholmens bro, Västvallen och Skitviken. Jo, det har varit fint, men det växer igen. Det är för mycket vass, helt enkelt.

Ensamhet = eutanasi

Lojo stads före detta överläkare i geriatri, Taina Hammarén sade tidigare i veckan att man borde sluta prata om att vården ska effektiveras och i stället på riktigt fråga vad de äldre vill.

Dan Idmans slipsknut.
Bildtext Snackaren Dan Idman var stiligt klädd fredagen till ära.
Bild: Yle/Tove Virta

- Jag vill inte bo hemma tills jag är så sjuk att jag inte kan röra på mig. Jag vill bo tillsammans med några andra i ett gruppboende. Då får du vara för dig själv i ditt eget rum, men du har också sällskap av andra samtidigt som du får den service du behöver, säger Junell-Kousa som också jobbat som sjukvårdslärare.

Tyvärr är åldrandet ofta förknippat med ensamhet.

- Det dödar en människa. Det är eutanasi, säger Junell-Kousa.

- Man vill ju inte heller bli en börda. Det fungerar så länge man klarar sig själv eller har yngre släktingar som kan hjälpa, men efter det blir det problem, säger Idman.

Utvecklingen går mot ett mera självständigt boende hemma. Junell-Kousa är inte endast orolig för de äldre, utan också hemvårdarna.

- Ingen har funderat på dem. Hur känns det hasta sig mellan 13-14 klienter under en och samma dag? Man hinner aldrig göra ett gott arbete på 15 minuter per klient. Du hinner inte lyssna. Det blir ett kaos utan like. Det här är en av grundorsakerna till att så många vårdare blir utbrända.

Junell-Kousa målar upp skräckscenarion där man använder blöjor med otrolig uppsugningsförmåga, bara för att kunna effektivera äldrevården.

- Man sätter blöjor med 15 liters uppsugningsförmåga på äldre så de kan ligga länge i det ena och det andra. Så behöver man inte byta blöjor så ofta, säger Junell-Kousa en aning karikerat.

Junell-Kousa har en tuff, men tydlig hälsning till beslutsfattare.

- Jag vill att de också ligger i 15-liters blöjor i några dagar så att de får känna hur det känns. Som sjukvårdslärare lät jag studerandena själv prova på hur det känns när man blir matad för fort. Filen rinner längs hakan och ner i urringningen. Det är inte roligt.

”SD vill inte ta ansvar”

Fredagssnackarna gör också ett försök att förstå sig på det politiska kaoset i Sverige. Vågmästarpartiet Sverigedemokraterna har spelat regeringen i ett hörn. I mars nästa år blir det nyval. Sverigedemokraterna kan få mera stöd. Idman är inte glad.

- Nu tänker man helt och hållet gå till nyval med temat invandring. Sverigedemokraterna har aldrig behövt eller villa ta ansvar, de är som ett visst annat parti i Finland. De är stora i orden, men undviker ansvar. Upp till bevis, säger en smått upprörd Idman.

Effektivera!

Diskussion om artikeln