Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Drömfabriken som mardröm

Från 2014
Uppdaterad 05.12.2014 14:47.
Julianne Moore som Havana Segrand i David Cronenbergs film Maps to the Stars.
Bildtext Havana Segrand (Julianne Moore) i fåfäng strävan efter själsro.
Bild: Future Film Distribution

I filmer om Hollywood får vi ofta se filmindustrins baksida. Det Hollywood som framställs i skräckmästaren David Cronenbergs Maps to the Stars, visar överhuvudtaget inga andra sidor. Här är drömfabriken en mardröm.

Agatha (Mia Wasikowska), en besynnerlig, ung kvinna med ärr efter omfattande brännskador, dyker upp i Hollywood. Hon har inga klara planer, men underligt goda kontakter till och insikter i stjärnornas värld. Benjie (Evan Bird) är en trettonårig barnstjärna med drogproblem, en mamma (Olivia Williams) som fungerar som häftigt pådrivande agent, och en pappa (John Cusack) som gör karriär som new age-massageterapeut. Till pappans klienter hör den åldrande filmstjärnan Havana (Julianne Moore), som brottas med ett incesttrauma, och är besatt av ambitionen att spela i nyversionen av sin döda (innebrända) mammas genombrottsfilm.

Och i Maps to the Stars spökar alla döda.

En värld utan ljus

Cronenberg (The Fly, Videodrome, Naked Lunch, Crash…) är en av skräckgenrens stora banbrytare, trots att han egentligen aldrig gjort någon renodlad skräckfilm. Under snart ett halvsekel har han på egna stigar utforskat rädslan, det absurda och obehagliga: mardrömmen.

Trots de många svart humoristiska slängarna, är Maps to the Stars en tung upplevelse. Filmens värld är helt fri från ljus, ro och värme. Den är en värld av ständig strävan, press och ångest. Lindring kan endast hämtas hos drogerna och charlatanerna. Här finns inga verkliga möten. Alla utnyttjar varandra: vad kan jag vinna på vår kontakt? Vad kan jag använda dig till? Limousinchauffören/ skådespelaren/ manusförfattaren Jerome (Robert Pattinson) bjuder på en slogan för filmens människorelationer: på något plan är allting research.

Hälsningar till Lynch

Här finns flera hälsningar till Cronenbergs kollega David Lynch. Lynchs båda senaste spelfilmer, Mulholland Drive och Inland Empire, behandlar just mardrömmen bakom Hollywood. Liksom Maps to the Stars, handlar Inland Empire om en åldrande kvinnlig filmstjärna och en ödesdiger nyversion. Också incesttemat för tankarna till Lynchs universum.

Filmer är drömmar vi väljer att drömma. Maps to the Stars är en mörk och omskakande dröm. Men den blänker vackert i sitt mörker.