Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Litet bjäller och mycket klang – eller alternativa jullåtar

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2015 09:41.

Julen är min favorithögtid. En stor orsak till det är all den schyssta musik som hör till helgen. Så har det varit ända sedan jag var en liten parvel. Medan granen pryddes spisade vi ofta ringlekande juldansmusik av modell Bröderna Lindkvist, men när stjärnan kom i topp var det alltid White Christmas med Bing Crosby som gällde. Det var en mycket speciell stund.

På den tiden brukade vi ännu gå i julkyrkan på julafton, men det var inte så mycket för att lystra till jourhavande präst prata som att få höra ungdomsorkestern dra snygga versioner av diverse julklassiker. Det var stämningsfullt värre, skall ni veta. Musiken, alltså.

Så för mig har musiken alltid varit en viktig del av julen och jag tillhör dem som inte irriteras av t.ex. jullåtarna i butikerna. De hör till och är en lika väsentlig del av julstämningen som alla färgade lampor, allt glitter och låtsastomtar. Det blir liksom ingen riktig jul utan allt detta.

Med tiden har förstås min musiksmak utvecklats och breddats, så att jag idag inte längre lyssnar på t.ex. Bröderna Lindkvists olustiga små grodor och raskande rävar. White Christmas spelar jag nog fortfarande, men de senaste 10-15 åren har det blivit mest med Elvis Presley vars julskiva hör till mina eviga favoriter inom den genren.

Överutbud på julmusik

Idag råder det dock ett överutbud på julmusik. Det känns som att var och varannan typ som hamnat bland de 10 bästa i någon Idols-aktig tävling skall ge ut en julskiva med 2-3 nyskrivna men intetsägande jullåtar och därefter fylla resten av plattan med fullständigt onödiga nyversioner av gamla julklassiker.

Skivbolagen (främst) och artisterna (till viss del) har förstås med tiden märkt vilken lukrativ musikmarknad julen är. Folk köper julskivor i massor och de spelas glatt i bl.a. radio, tv och butiker. Får man bara en rejäl julhit har man sommarstugan betald. Ungefär så. Lätt karikerat, men inte så långt från sanningen.

Sommarstugesyndromet

Rockare vill ju ofta stå litet på sidan om det vanliga samhället, men vid jultiden vill de också vara med i den glada gemenskapen. Vilket alla rockjullåtar tyder på. För även här råder tyvärr ett överutbud.

I allmänhet gillar jag när det görs antingen bra rockversioner av gamla klassiker eller helt nya jullåtar i rocktappning. Men sommarstugesyndromet har beklagligt nog slagit till även här och måttet börjar snart bli rågat även vad gäller rockande jullåtar. Det känns som att det antingen borde förbjudas att ge ut någon som helst nyinspelad julmusik de närmaste 10 åren, eller så borde det hela tas till nya oanade dimensioner. Men frågan är om jag vill höra t.ex. Skrillex tolka I saw mommy kissing Santa Claus. Jag är inte så säker på det. Däremot kunde en Pan sonic-version av Still natt vara intressant. På sitt sätt.

Utanför julgemenskapen

En intressant aspekt med rockare och julen är att även om de gärna vill vara en del av julgemenskapen, så vill de samtidigt visa att de nog ändå står litet vid sidan utanför det hela. De far nog till mamma på julmiddag, men har den svarta lädervästen med nitar på sig. Och det är förstås riktigt helt okej.

Samma sak gäller deras julmusik. I alla fall de julrocklåtar som jag gillar. Det vill säga att de nog nickar lätt åt den traditionella julmusiken, men gör det med attityd och kanske t.o.m. med ett spjuveraktigt litet leende.

Fin alternativ julmusik

Låtom oss således litet gräva bland all den fina alternativa julmusiken. Jag utgår ifrån att ni redan är lagom bekanta med klassiska julrocklåtar med band och artister som Slade, Bruce Springsteen, Queen, Jethro Tull, Elvis m.fl. Därför vill jag nu gärna dela med mig av några alternativa jullåtar.

Det här är samtidigt en utmärkt spellista för alla som väljer att shoppa hemma via nätet framom att springa i butikerna och således går miste om all julmusik där. Men ett alternativt julshoppande tarvar förstås litet alternativ julmusik. Varsågoda.

Anders F. Rönnblom / Det är inte snön som faller

The Ramones / Merry Christmas (I Don't Want To Fight Tonight)

Run–D.M.C. / Christmas In Hollis

The Residents / Santa Dog

Fat Les / Naughty Christmas

Close Shave / Ding Dong Merrily Oi! Oi!

They Might Be Giants / Santa's Beard

The Waitresses / Christmas Wrapping

Lenka / All My Bells Are Ringing

Grandaddy / Alan Parsons in a Winter Wonderland

Blondie / We Three Kings

Fleet Foxes / White Winter Hymnal

The Long Lost Band / Twelfth Knight (King Of December)

Dan Eskils musikbar