Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Japansk garnboll med Lees julgransmönster

Från 2014
Uppdaterad 09.02.2017 10:06.
Lees japanska julgransboll
Bild: YLE/Strömsö

Pompoms eller garnbollar är något som de flesta har gjort någon gång under sin skoltid. Japanerna har utvecklat detta hantverk till en riktig konstform med mer eller mindre avancerade mönster.

Strömsö inslag: Japansk julgransboll - Spela upp på Arenan

Jag gick en kurs med Chiyo Mochizuki från Japan och lärde mig göra denna typ av mönsterbollar i somras. Hon har utvecklat mönster på bland annat apa och får. Efteråt var jag så inspirerad att jag tillverkade mönsterbollar i flera veckor på min semester och nu när det närmade sig jul lade jag ut en förfrågan på Strömsös facebooksida och undrade vilka mönster ni skulle vilja se på en julig garnboll.

Det var roligt att prototypisera och samtidigt ha kontakt online med er tittare och försöka förverkliga era förslag, som t ex en lucia. Jag gjorde fem helt nya egendesignade bollar och lät sedan folket rösta på Strömsös facebooksida. Mina mönster föreställde ett äpple, ett hjärta, en lucia, en julgran och en tomte. Över 200 röster gjorde kampen tät mellan tomten och julgranen och det var med spänning jag räknade rösterna minuterna innan jag skulle börja filma inslaget.

Grunden är ju densamma för hur bollarna görs men sedan varierar det förstås för hur man gör själva bilden. Här kommer nu instruktioner och arbetsgång för röstvinnaren; julgranen.

När man väl lärt sig läsa ett bollmönster går det med lite övning att göra andra mönster och hitta på egna, bara man knäcker koden för hur man ska tänka.

Skiss av bollen

Du behöver:

ett litet verktyg för bolltillverkning ca 4cm i diameter
extremt tunt akrylgarn (t ex från japan) i valfria färger, till denna: rött, grönt, gult och vitt.
textillim
tejp
sax
smalt upphängningsband i nylon
lingarn till omknytning i mitten.

Gör så här:

A. Öppna cirklarna och sätt dem mot varandra och börja jobba på halvorna på höger sida. Knoppen i mitten är uppe på bollen, det är bra att komma ihåg.
B. Vira sedan garnet spänt i den ordning som anges i tabellen och enligt mönstret på bilden. Man börjar alltid ny tråd så att ändan pekar uppåt (inte in mot cirkelns mitt).

1. 5 gula varv ->stjärnan i toppen av granen
2. 25 grönt ->mitten av granen, viras ända från stjärnan ner till foten
3. 5 gula varv utspridda jämnt på det gröna ->julljus
4. 23 gröna varv börja inte riktigt i toppen och fyll mer neråt (tänk att granen blir bredare neråt)
5. 5-6 varv rött jämnt utspridda på det gröna -> julgransbolllar
6. 15 varv grönt, börja även här lite längre ner och tänk på granens form- mer varv blir tjockare
7. 5 varv gult utspritt på det gröna -> julljus igen
8. 20 varv grönt
9. 5 varv rött utspritt på det gröna (julgransbollar igen)
10. 25 varv grönt
11. 3 gula (julljus) nertill på granen
12. 15 varv grönt nertill på granen
13. 3 varv svart som granfotunder det gröna
14. ca 230 varv bakgrundsfärg som man fyller upp med. Börja under julgransfoten och arbeta över till stjärnan i toppen och täck sedan hela halvan tills det ligger ca 1mm över kanten när du svänger den upp och ner och kollar. Om verktyget inte går att stänga ihop när du gjort båda sidorna har du antagligen virat för löst eller för många varv.

C. Sväng på redskapet så att den andra tomma sidan kommer till höger. Nu kan du fylla denna sida helt med samma bakrundsfärg eller så gör du en likadan gran en gång till om du vill ha mönster på två sidor av bollen eller gör ett annat mönster på den andra sidan.

D. Ta ett tunt nylonband, ca 10 cm och knyt ihop ändorna så att det blir en upphängningsögla.

E. Sätt textillim i mitten på båda halvorna och trä in bandet där så att öglan kommer upp mot ”mitten knoppen”.

F. Stäng ihop verktyget med de små hasparna och dra upphängningsöglan uppåt på plats.

G. Klipp nu upp mitt på de virade varven med garn men undvik att klippa i upphängningsöglan.

H. Knyt runt med lingarn i dubbla varv med dubbelknut hårt, så att alla garnbitarna hålls ihop (man kan lossa lite försiktigt på hasparna så att man kommer åt men inte ännu ta loss verktyget!

I. Sätt liten textillimsklick på knuten och lossa verktyget.

J. Tufsa till bollen lite och klipp modigt bort 3-5 mm jämnt runt hela bollen utan att klippa av upphängningsbandet.

K. Ta en bit tejp och rugga upp bollen på den så att den blir jämn och slät (klipp bort eventuella testar som kryper fram)

L. Nu kan du med en nål eller saxens spets bättra på mönstret genom att puffa de enskilda garntrådarna på rätt plats om någon slunkit iväg. Fös t ex ihop alla gula i toppen så att de blir en samlad stjärna osv. tills du är nöjd.

Mer om ämnet på Yle Arenan