Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Vi vänder ett blad på HBL – bakifrån

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.

Som ung pojke kastade jag mig varje dag vetgirigt över Hufvudstadsbladet. Bakifrån bläddrade jag via serierna till sportsidorna. Matchanalyser och resultat studerades in i minsta detalj. Småningom bläddrade jag också vidare från sporten.

Våren 1982 läste jag varenda rad som stod i tidningen om Falklandskriget.

Våren 1982 läste jag varenda rad som stod i tidningen om Falklandskriget. Det 74 dagar långa kriget blev en fantastiskt spännande följetong.

HBL var då i stort sett den enda källan till information från omvärlden. Både när det gäller HIFK:s hemmamatcher eller den argentinska landstigningen på Falklandsöarna. Det låter lite stenålders och det känns lite absurt då man ser till det informationsbrus som vi lever i idag

Med tanke på hur dominerande HBL har varit som informationskanal för mig är det inte så märkligt att tidningen under årtiondenas lopp har vuxit in i min finlandssvensk själ och inte bara blivit en del av mitt frukostbord, utan en del av min finlandssvenska identitet. Serier och sport har har kompletterats med politik och ledare. Bland familjeannonserna var det tidigare de nyförlovade man kastade ett öga på. Snart är det jordfästningarna som man ögnar igenom. Tidningen finns med i alla livsskeden.

När jag som pojke från serierna bläddrade mig bakåt till sportsidorna hade HBL en upplaga på 65 000. Mycket har hänt sedan dess. Nu ligger upplagan under 40 000. Var femte anställd vid KSF-Media måste lämna mediebolaget efter höstens samarbetsförhandlingar. Papperstidningen befinner sig i fritt fall, inte bara i Svenskfinland utan i hela västvärlden.

Det är dags för 150-åriga HBL att vända ett blad. De kommande 150 åren kommer att se väldigt annorlunda ut. Ingen har den kristallkulla där det står skrivet hur det turbulenta medielandskapet kommer att forma sig. Men klart är att Svenskfinland behöver sin HBL. Att livskraftiga massmedier i allmänhet och det skriva ordet i synnerhet är livsviktiga komponenter för en språklig minoritet är en självklarhet som gärna kan upprepas. Jag är också övertygad om att tidningen kommer att rida ut mediestormen. Konkurrensen är visserligen tuffare nu än på 80-talet. Pappersupplagan har kanske fått sig en törn. Men de kunskapstörstande finlandssvenska ungdomarna finns kvar.

Min son kastar sig varje dag vetgirigt över Hufvudstadsbladet. Bakifrån bläddrar han via serierna till sportsidorna. Matchanalyser och resultat studeras i minsta detalj. Småningom bläddrar han vidare. Då bläddrar han kanske inte i en papperstidning som jag gjorde. Det kan hända att han bläddrar med pekfingret över en skärm. Men det spelar ingen roll. Huvudsaken är att HBL kan erbjuda en plattform som tilltalar hans generation.

Grattis på födelsedagen HBL.

Läs också:
Brinn papperstidning,brinn.
Pressad press engagerar
De finlandssvenska tidningarna kan visst vara lönsamma
Pappa betalar inte längre

Twitterbloggen