Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Gör nötsmör av nyttiga nötter – både för invärtes- och utvärtes bruk

Från 2014
Uppdaterad 19.05.2020 13:14.
Nötsmör och en smoothie.
Bild: Yle/Alexandra Wärn

Mättande, proteinrika och energigivande – nötter är perfekta till mellanmål eller som tillskott i maten. Och hemmagjort nötsmör är hur gott som helst på smörgåsen, i smoothien eller i bakverk. Go nuts!

Strömsö inslag: Nötsmör - Spela upp på Arenan

Än idag kan man i Norden snubbla över hassellundar där det förr odlades nötter i stordrift. Ända sedan forntiden har vi använt nötter som mättande och proteinrikt tillskott i maten.

Nuförtiden används nötterna som ett bra alternativ till kött av vegetarianer och veganer. Nötfärs kan användas som malet kött och en näve cashewnötter, valnötter eller rostad mandel i maten skänker både smak och mättnad.

En portion på 100 g nötter ger ungefär en tredjedel av dagsbehovet av protein, men det behovet varierar förstås beroende på kroppsstorlek och livsstil.

En kvinna som är liten i växten behöver mindre protein än en storväxt man, och om man tränar mycket behöver man äta mer protein för att bygga muskler.

Nötter innehåller också mycket mineraler och vitaminer, framför allt olika B-vitaminer. Man kan se att människor som är stressade ofta vill äta mycket nötter, och då är det förmodligen B-vitaminerna kroppen längtar efter. Kroppen gör av med väldigt mycket B-vitamin under stress.

I nötter finns också höga halter av E-vitamin, som är en bra antioxidant och motverkar inflammationer.

Alexandra smörjer sig med nötolja.
Bildtext Alexandra smörjer in sig med nötolja.
Bild: YLE/Strömsö

Nötoljor för mat och hud

Alla nötter innehåller mycket olja, och det finns väldigt många fina nötoljor att köpa. Mandelolja och kokosolja är de vanligaste och jordnötsolja har använts länge på apoteken för att mjuka upp sårskorpor.

Det finns också valnötsolja, macadamiolja, cashewolja, hasselnötsolja och många fler. De som inte finns i mataffärer eller hälsokostbutiker kan köpas på internet.

Nötoljor i matlagning och bakning

Kokosolja mjukar upp förhårdnader på fötterna. Mandelolja och hasselnötsolja är också sköna att smörja in sig med och ger en silkeslen hud.

Ett bra tips är att smörja in sig när huden är fuktig och varm efter bastun eller duschen, för då går oljan in snabbt i huden och kladdar inte så mycket.

Den som inte tål nötter kan testa att använda frön i stället. Solrosfrön har en nötig smak och är också rika på protein, vitaminer och fett.

Nötsmör är nyttigare än man tror

Nötsmör och chokladnötkräm är populära som pålägg, i bakverk och i smoothies. Det är lätt att tro att nötsmör är ohälsosamt godis, men det är faktiskt riktigt nyttigt.

Rent nötsmör innehåller mycket protein, mineraler och vitaminer, framför allt B-vitamin. Tillsätter man kakao får man en kräm som är rik på antioxidanter som man behöver mycket av om man lever ett stressigt liv.

Dessutom innehåller nötter höga halter kalium och magnesium som är bra för vätskebalansen i kroppen och motverkar muskelkramper - alltså väldigt bra för återhämtning efter träning.

Nötsmör

 • 300 g nötter eller frön, t ex hasselnöt, mandel, cashew eller solros, det går bra att blanda
 • 1 tsk havssalt

Gör så här:

 1. Rosta nötterna i ugnen på 140° i 20 minuter.
 2. Gnugga bort ev skal med en handduk.
 3. Kör i höghastighetsmixer eller matberedare tills oljorna tränger fram och det blir en krämig massa. Det tar ca 3-5 minuter. Fortsätt köra tills du ser oljorna tränga fram. Känns smöret ändå torrt och lite sandigt, droppa i lite, lite nötolja eller solrosolja.
 4. Häll i ren glasburk och förvara i kyl, håller ca en månad.

Chokladnötkräm

 • ½ sats nötsmör
 • 1 msk kakao
 • 1 msk honung

Rör ihop ingredienserna ordentligt till en jämn smet. Förvara i en ren glasburk i kylen. Håller ca en månad.

Nötig smoothie

 • 1 banan
 • 2 msk nötsmör
 • 1 msk rå kakao
 • 1 msk honung
 • 3 dl sojamjölk, havremjölk eller mandelmjölk

Kör i mixer tills allt är jämnt fördelat. Drick som mellanmål eller efter träningspasset.

Mer om ämnet på Yle Arenan