Hoppa till huvudinnehåll

Slottsbalen

Klänningarna viktiga för självständighetsdagen

Från 2014
Uppdaterad 05.12.2014 21:49.
Yle Nyheter: KLÄNNINGARNA GÖR BALEN - Spela upp på Arenan

Självständighetsdagen är för många en högtidlig dag, en dag att minnas vår historia. Men som vanligt kommer också hundratusentals - om inte miljoner - finländare att fira framför tv:n, genom att följa med självständighetsbalen på presidentens slott.

Och det är framförallt klänningarna som intresserar. Det är dem som folk tittar på och vill se, och det är de som diskuteras i soffor och vid kaffebord.

Under årens lopp har klänningarna också blivit allt mer uppseendeväckande. Vi funderade över klänningarnas roll tillsammans med Jutta Zilliacus - själv gammal slottsbalsveteran, både som inbjuden gäst och som tv-kommentator.

- Kläderna har alltid spelat en stor roll, den som säger något annat pratar dumheter, säger Zilliacus.

Att många ändå idag anser att kläderna, eller klänningarna, ska vara så speciella eller originella som möjligt, är däremot en utveckling Zilliacus inte gillar. Många verkar klä sig bara för att synas och väcka uppseende, eller rentav chockera.

- Klänningarna har ju nog blivit tassigare. En del trampar in och tror att det är maskerad, och det gillar jag inte, säger Zilliacus.

Själv tycker Jutta Zilliacus ändå att det är okej att klänningarna har fått en så stor betydelse på självständighetsdagen.

- De ger en uppfattning om att det är en festdag och att man vill klä sig å det vackraste. Jag är själv estet och tycker att det är väldigt viktigt vad kläder berättar och vill säga.

Yle satsar i år extrastort på slottsbalen, bland annat med tre live-strömmar - varav en koncentrerar sig helt på gästernas kläder.

Läs också