Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland firar självständighet med fester och demonstrationer

Från 2014
Uppdaterad 06.12.2014 17:32.
Yle Nyheter: Flagghissning, gudstjänst, militärparad - Spela upp på Arenan

Det har i dag gått 97 år sedan Finland blev självständigt, och det här firas på olika sätt runt om i landet. Festligheterna inleddes med att Finlands flagga hissades på Observatorieberget i Helsingfors klockan nio.

I Helsingfors domkyrka hölls en ekumenisk gudstjänst vid middagstid där också president Sauli Niinistö deltog.

På Helsingfors stadshus ordnades en mångkulturell fest klockan 13-16. Idén med festen var att föra fram hur folk med invandrarbakgrund högaktar sitt nya hemland. Festen ordnas för åttonde gången och det är stadsdirektör Jussi Pajunen som står värd. Festtalet hålls av president Tarja Halonen.

Vid femtiden inleder studenterna sitt fackeltåg från Sandudd. Tåget väntas anlända till Senatstorget klockan 18. Presidenten tar emot fackeltåget från sin balkong.

Försvarsmaktens självständighetsparad hålls i Tavastehus. Omkring 750 personer och 70 fordon och hästar deltar i paraden som sänds i TV1 klockan 17.10.

Festligheterna kulminerar i den traditionella självständighetsbalen på presidentens slott klockan 19. Sändningen från festen börjar klockan 18.50 i YLE5 och klockan 18.15 i TV1.

Polisen varnar för köer och demonstrationer

Helsingforspolisen varnar för att festligheterna leder till stockningar i centrala Helsingfors. En del av kollektivtrafiken går på undantagsrutter, och en del gator är stängda för bilar.

Polisen är också förberedd på demonstrationer och har hittills gripit fyra personer. Vänsteranarkister ordnar 17-tiden demonstrationen "Klassresan från förorten till slottet". Deltagarna samlas i Östra Centrum.

Organisationen 612.fi ordnar också en självständighetsmarsch som startar vid Tölö torg.

13-tiden inleddes en demonstration mot EU i Helsingfors utanför Kiasma.

Halt på vägarna

Meteorologiska institutet varnar för sin del för dåligt väglag under självständighetsdagen på grund av snö och snöblandat regn.

Bara längst i väster är väglaget normalt.

Uppgifterna om 612-marschen korrigerade 11.55

Diskussion om artikeln