Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Två tända ljus betyder inte alltid självständighet

Från 2014
Uppdaterad 06.12.2014 15:39.
Självständighetsdags ljus
Bild: Arja Lento

I tusentals finländska hem tänder man i dag två ljus i fönstret för att fira Finlands självständighet. Att tända två ljus är ändå inte så unikt och är inte nödvändigtvis sammankopplat med självständighet.

Tidigare i Finlands historia – både under svensk och rysk tid - har ljusen kunnat berätta om en kunglig födelse eller en kejserlig högtid.

Vid sekelskiftet mellan 1800- och 1900-talet tändes ljusen den 5 februari. Då handlade det om en revolt mot förryskningen.

Då Jägarrörelsen bildades 1914 kunde de unga jägarna via tända ljus i fönstret få en signal om att det var tryggt att besöka just det huset, säger Juha Nirkko forskare vid det finska litteratursällskapet Suomalaisen Kirjallisuuden Seuras arkiv.

Ursprungligen sökte man efter en neutral dag för firandet av självständigheten. Den 16 maj ansågs inte vara tillräckligt neutral eftersom den symboliserade de vitas segermarsch.
Därför valdes den 6 december – den dag då självständighetsdeklarationen gavs. Själva firandet inleddes år 1919.

År 1927 blev de tända ljusen en del av självständighetsfirandet. Då uppmanade Itsenäisyyden liitto (ungef. Självständighetsförbundet) finländarna att tända blåvita ljus för att fira Finlands självständighet.

Nirkko bedömer att avsikten med ljusen är att symbolisera hemmet och fosterlandet. Att ljusen varit två till antalet går också bra ihop med att fönstren förr ofta bestod av två delar.

"Valborg och självständighet viktiga festdagar"

Nirkko betraktar självständighetsdagen som ett slags motsats till första maj. Traditionellt är det främst arbetarrörelsen och vänstern som firar första maj medan de konservativa alltid sett självständighetsdagen som en viktig festdag. Under årens lopp har skillnaderna ändå suddats ut.

- Både första maj och självständighetsdagen är fasta datum som kan infalla mitt i veckan. Man kan inte rubba dem. Det betyder att dessa dagar kanske upplevs som speciellt festliga.

Juha Nirkko blev själv påmind om betydelsen av firandet vid en lunch nyligen:

- En person med utländsk bakgrund som jobbade på lunchrestaurangen önskade god självständighetsdag då han gick hem. Jag kunde inte låta bli att tänka att man förstår att värdesätta självständighet speciellt i de fall då man inte själv har upplevt det.

Yle / Marika Ahonen