Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Anarkister demonstrerar mot klasskillnader

Från 2014
Uppdaterad 06.12.2014 19:22.
Polisbilar i rad
Bildtext Polisen är förberedd.
Bild: Yle / Antti Koivukangas

Självständighetsfirandet innebär också demonstrationer och motstånd. I Östra Centrum väntas några hundra personer demonstrera mot klassamhället.

– Ganska snart efter att Finland förklarade sig självständigt år 1917 bröt det ut ett klasskrig. Jag tycker att det är viktigt att man uppmärksammar det här, säger en ung kvinna som är doktorand i samhällsvetenskaper och har varit anarkist i tolv år.

Hon ska gå med i ett demonstrationståg som kallas ”Luokkaretki lähiöstä linnaan” alltså ungefär "En klassresa från förorten till slottet”. Genom demonstrationen vill man uppmärksamma de klasskillnader som finns i vårt samhälle. Kvinnan jag talat med tycker att det är viktigt att klasskillnaderna uppmärksammas.

– Det finns ganska många människor som får mindre än 2 600 euro i månaden. Om du bor i huvudstadsregionen och är lågavlönad - till exempel jobbar som städerska - har du hemskt svårt att klara dig, säger hon.

Kvinnan tycker att det är fel att stora summor sätts på en fin fest i presidentens slott medan fattigdomen och arbetslösheten ökar i resten av samhället.

I fjol ordnades en stor demonstration vid självständighetsfirandet i Tammerfors och mellan 200 och 250 demonstranter drabbade samman med polisen. Också i dag väntas åtminstone ett par hundra anarkister delta i demonstrationen.

– Jag är inte rädd att det går som ifjol. Men om det gör det så är det bara ett tecken på att det finns ett visst missnöje i vårt samhälle, säger anarkistkvinnan.

Hon tror ändå inte att demonstrationen i kväll kommer att bli våldsam.

Polisen hoppas på ett lugnt firade

Också äldre konstapel Ben Grundström hoppas att kvällen går lugnt till.

– Vi har reserverat tillräckligt med resurser för att kunna säkra allas trygghet. Kort sagt har vi tillräckligt många poliser på jobb, säger Grundström.

Enligt Grundström har man redan stridit till åtgärder innan demonstrationerna. Fyra personer har gripits med hänvisning till polislagen.

– Jag hoppas att alla håller nerverna i styr och inte provocerar till bråk. Man får naturligtvis visa sin åsikt, men inte göra illa eller försätta andra i fara, säger Grundström.

Han säger att firandet åtminstone i Helsingfors hittills har gått lugnt till.

Läs också: Flera demonstrationer på självständighetsdagen

Diskussion om artikeln