Hoppa till huvudinnehåll

Slottsbalen

"Livsviktigt med korrespondenter"

Från 2014
Uppdaterad 06.12.2014 23:49.
Yle Nyheter: "Livsviktigt med med utrikeskorrespondenter" - Spela upp på Arenan

Rysslandskorrespondenten Anna-Lena Laurén och frilansfotografen Niklas Meltio var bland de inbjudna på självständighetsmottagningen i år.

Det är Lauréns andra gång på slottsbalen och Meltios första. De har jobbat tillsammans i krisens Ukraina.

Hur var det?

- Det var roligt, eftersom Nicke är en väldigt erfaren fotograf. Det är roligt att jobba med någon som vet exakt vad den gör och som har en passion för det den gör och som är lika galen som jag på det planet. Han brinner för det han gör och det gör jag också, säger
Laurén.

Meltio instämmer och säger att de båda i viss mån saknar en självbevarelsedrift.

- Det är svårt att hitta ett bra arbetspar. Det bästa med Anna-Lena är att hon hänger på på vad som helst. I fall det skiter sig börjar vi om från början. Man vet att hon löper linan ut med en, det är den bästa sidan med henne, säger Meltio.

Är det fortfarande vikigt med utrikeskorrespondenter i dagens värld?

- Det är livsviktigt. Det är väligt lätt i dag att på nätet hitta en massa olika information om till exempel Ukraina eller Syrien, där Niklas varit mycket, och det är bra att det är så. Men det är väldigt farligt att tro att det ersätter någon som själv varit där. Vi måste absolut ha människor som med egna ögon och öron är på plats och ser och hör och pratar med människor, nätet är sedan ett komplement, säger Laurén.

Laurén säger att hon vill fortsätta göra det här jobbet och kämpa för det, oberoende av alla finansiella problem.

- Jag tänker inte ge upp den här kampen någonsin, försäkrar Laurén.