Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kongoleser upprörda över FN:s ineffektivitet

Från 2014
Uppdaterad 07.12.2014 19:52.

I östra Kongo har det skett ännu en massaker på civila. Trots att FN:s största fredsbevararstyrka finns i landet så finns inte kapacitet att skydda de civila, uppger FN.

Det var natten till söndagen som den senaste attacken ägde rum. Minst 36 sovande människor dödades i byn Oicha i den oroliga provinsen Norra Kivu.

Nu har fler än 200 människor dödats i en rad massakrer under de senaste veckorna i området kring staden Beni.

Byn Oichas ledare Jean-Baptiste Kamabu uppger för nyhetsbyrån AFP att gärningsmännen anföll med yxor och macheteknivar. Soldater befarar att fler offer ännu kan hittas i djungeln.

Ugandiska rebeller anfaller från bergen

Det är den ugandiska rebellgruppen ADF-NALU (Allied Democratic Forces och National Army for the Liberation of Uganda) som misstänks stå bakom morden.

Gruppen uppges vara allierad med al-Shabaab från Somalia, och startade sin verksamhet i Ruwenzoribergen år 1996, dit de hade drivits av Ugandas armé.

De finansieras av illegal gruvdrift och skogshuggning i Demkoratiska Republiken Kongo, vars ofantliga naturresurser har blivit en förbannelse.

Människorna kring staden Beni vågar inte längre sova hemma, i rädsla för att bli dödade i sömnen. Många barrikerar in sig i sina hus till natten, andra har sökt skydd i stadens skola. FN uppskattar att 35 000 människor har flytt från området sedan oktober.

- Vi är glada att vi äntligen får nånting att äta, men det viktigaste är ändå säkerheten. Vi vill tillbaka hem, och regeringen borde göra allt vad den kan för att säkerheten skulle bli bättre och vi kunde återvända. Det är väldigt farligt hemma just nu och det här är verkligt illa, människorna lider, säger Ngezi Kalupili, som sökt skydd undan rebellerna.

FN-insats mot rebellerna resultatlös

Den kongolesiska armén har tillsammans med FN-stryrkor hela året försökt eliminera rebellgruppen ADF-NALU.

När insatsen inleddes i januari var optimismen stor, efter en lyckad insats för att kuva M23-rebellerna i samma område ifjol. I mitten av november intensifierade FN och den kongolesiska armén sin operation i området för att röka ut rebellerna, men det har inte gett något resultat.

- Vi lämnade våra hem, vårt jordbruk, allting där borta. Vi vet inte vad vi ska göra, levnadsstandarden är väldigt dålig och våra barn lider. Regeringen måste göra någonting, vi har förlorat allt, säger Kavira Riziki, som har flytt från Beni.

Nu är invånarna i Beni inte bara rädda, de är också väldigt arga - arga för att regeringen inte gör mer för att skydda dem från rebellerna, som tros vara bara cirka 400 till antalet.

Det har gått så långt att många till och med tror att FN ligger bakom attackerna, och fredsbevararstyrkorna möts ofta av stenkastning.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moons specialsändebud Abdallah Wafy önskar ändå att folket skulle ha tilltro till trupperna.

- Vi ber folket stöda MONUSCO:s insats så att vi kan slå ihop den information och underrättelse vi har och på så sätt ingripa, säger han.

”Afrikas världskrig” fortsätter än

FN-styrkan i Kongo, MONUSCO, består av över 20 000 fredsbevarare, och flera miljarder euro har satts på att försöka lugna läget.

Men en källa från FN säger till det brittiska rundradiobolaget BBC att FN inte har kapacitet att skydda människorna kring Beni.

Trots att FN:s största fredsbevararstyrka finns i Kongo, har konflikten där kallats världens mest bortglömda.

Bränslet till kriget i Kongo är de stora naturresurserna i området, som har plundrats av alla sidor.

Kring sex miljoner människor dödades i det som har benämnts Afrikas världskrig, mellan åren 1998 och 2003 i Demokratiska Republiken Kongo.

Trots att fredsavtal undertecknades ifjol lever människorna i landets östra del fortfarande i ständig rädsla.