Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Expert: Finland blundar för radikalism

Från 2014
Uppdaterad 08.12.2014 09:27.
Terrorism
Bild: sxc, tom

Finland förringar det hot som islamistisk radikalisering innebär, anser en forskare vid den brittiska stiftelsen Quilliam.

Stiftelsen arbetar för att motverka radikalisering.

Quilliam-stiftelsen

  • Döpt efter William Quilliam som grundade den första moskén i Storbritannien.
  • En aktiv röst i Storbritanniens radikaliseringsdebatt. Samarbetar intensivt med den brittiska regeringen.
  • De tre grundarna är före detta medlemmar i den islamistiska organisationen Hizb ut-Tahrir vilket ger stiftelsen trovärdighet i offentligheten.
  • Har kritiserats för att dra paralleller mellan radikalt prat och våldsdåd.
  • Motarbetar också radikalisering inom extremhögern. Ledaren för den brittiska extremhögerns proteströrelse English Defence League, Tommy Robinson, bröt banden till sin rörelse efter att ha fört diskussioner med Quilliams grundare Maajid Nawaz.

- Finland är ett av de värsta problemområdena i Europa. I Finland är krigarnas andel av hela den muslimska befolkningen över tre gånger större än i Storbritannien, säger forskaren Haras Rafiq som också är vd för Quilliam.

- Extremistorganisationen IS visar upp brittiska krigare i sina propagandavideor, men om man beaktar hela muslimbefolkningens storlek, lockar kriget i Syrien och Irak finländare mer än britter, konstaterar Rafiq.

I Storbritannien finns det 2,8 miljoner muslimer medan det i Finland finns bara omkring 60 000. Därför orsakar också en liten grupp krigare en stor procentandel i statistiken.

Rafiq tror ändå att Finland har gjort misstag på vägen. Han kritiserar Finland för att inte ha identifierat och utmanat hatpredikanter.

Den amerikanska predikanten Bilal Philips som inte tillåtits inträde till Storbritannien och Australien besökte Finland i mars. Likaså besökte den brittiska predikanten Anjem Choudary Finland i fjol. Choudary är före detta ledare för Islam4UK som är en förbjuden organisation i Storbritannien.

Rafiq påpekar att islam är en religion för 1,6 miljarder människor - medan islamism å sin sida är en modern politisk ideologi.

Storbritannien införde nya antiterrorlagar

Storbritannien har nyligen infört nya antiterrorlagar. Med hjälp av dem kan Storbritannien tillfälligt hindra återvändande krigare från att komma hem. Rafiq anser att det här bara flyttar problemet annanstans. I stället välkomnar han obligatoriska program för återvändande jihadister.

Radikaliseringens tyngdpunkt har överallt flyttat till internet. Enligt Quilliam-institutet borde man utmana extremislamistiska åsikter just där - i sociala medier och på diskussionsforum.

- Mot varje radikala åsikt på internet behöver vi 20 personer som utmanar deras tankar på en ideell, teologisk och intellektuell nivå. Verksamheten måste vara organiserad men initiativet måste komma från medborgarsamhället och inte regeringen, säger Rafiq.

Enligt Quilliam är nyckeln till en framgångsrik motkampanj samarbete mellan muslimer som motsätter sig radikalism och urbefolkningen.

Ca 40 personer har åkt till Syrien från Finland. Från Storbritannien har omkring 500 åkt iväg och från Frankrike över 900.

Pasi Myöhänen / Yle Uutiset

Diskussion om artikeln