Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pedersöre sparade på elupphandling

Från 2014
Tekniska verkets chef Ingmar Ek
Bildtext Tekniska verkets chef Ingmar Ek
Bild: YLE/Patrik Enlund

Jämfört med riktpriset på el lyckades Pedersöre spara en rejäl summa - 60 000 euro - på bara två år. Tekniska verkets chef Ingmar Ek föreslår att kommunen börjar förbereda sig för nästa upphandling som gäller åren 2017-2020.
Elinköpsreserveringar ska göras i god tid för att få de bästa priserna, säger tekniska verkets chef Ingmar Ek.

Pedersöre använder sig av företaget Skapat som får fullmakt att konkurrensutsätta kommunens elinköp. När elleverantören väl är vald ger Skapat förslag till låsning av elpriset när marknadsläget verkar gynnsamt.

- Det är lite som aktiehandel, det går upp och ner, säger Ek.

Den första perioden gäller åren 2013-2016. Halva avtalstiden har förlöpt med goda erfarenheter. Det handlar inte om småsummor. Pedersöre köper el för drygt en halv miljon euro per år. Men det är bara själva elpriset och elleverantörens marginal som konkurrensutsätts. Överföringsavgifter och skatter kan man inte påverka.

Tidigare köpte kommunen sin el av lokala energibolag efter förhandlingar, men nu gäller alltså upphandling. Ändå blev det faktiskt ett lokalt energibolag, Herrfors, som bjöd lägst och tog hem affären. Något som förvånar Ek är att endast en handfull elleverantörer gav anbud vid den senaste omgången. Det finns ju massor med energiföretag i landet.

För 2015 har Pedersöre redan låst en stor del av elpriset, och en del på 2016. Frågan är om vi har låst till det rätta priset om prisnivån är på väg ner, säger Ek.

Till tekniska nämnden är förslaget att kommunen ska fortsätta använda sig av företaget Skapat också för nästa upphandlingsperiod. Man tror nämligen att kommunen kan spara ytterligare 40 000 euro under 2015-2016 jämfört med lokala elpriser.