Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

När mor- och farföräldrar inte får träffa sina barnbarn

Från 2014
Uppdaterad 31.08.2015 10:50.
Programmet är inte längre tillgängligt

Alla mor- och farföräldrar får inte träffa sina barnbarn. Det är en stor sorg och saknad när familjeband bryts. I Österbotten träffas en grupp mor- och farföräldrar som söker styrka hos varandra för att klara av saknaden.

- I början undvek jag att träffa andra mor- och farföräldrar, för de talar inte om något annat än sina barnbarn. Men i den här gruppen kan man säga vad som helst, berättar en farmor.

De får inte träffa sina barnbarn.

”De äldre behövs inte på samma sätt som förut”

Pekka Leinonen
Bildtext Pekka Leinonen är ordförande för Suomen Isovanhemmat ry.

Pekka Leinonen, som är ordförande för föreningen Suomen isovanhemmat (Finlands mor- och farföräldrar), kontaktas regelbundet av mor- och farföräldrar som inte får träffa sina barnbarn. Orsaken kan enligt honom bero på att rollen som mor- och farförälder har förändrats med tiden.

- Inställningar och värderingar har förändrats. De äldre behövs inte som ett stöd i familjen på samma sätt som tidigare. Dagvården sköter barnen och efter det går barnen i skolan där det finns eftermiddagsvård, säger han.

Ju fler vuxna, desto bättre för barnet

Det är ofta barn- och familjerådgivningen som tar itu med problem och konflikter inom familjerna. Men välmenande råd välkomnas inte alltid av nyblivna föräldrar och ofta kan gamla obearbetade svårigheter bubbla upp . Dessutom kan nya problem uppstå i samband med separationer.

Barnpsykologen Ann-Sofie Nyberg-Ölander i Pargas säger ändå att ju fler vuxna barnet har i sitt liv, desto bättre.

- Dessutom har den äldre generationen också sin historia som är viktig att berätta. På det viset får barnbarnet perspektiv på sin egen tillvaro, säger Nyberg-Ölander.

Barnbarnet skuffar mommo.

Det finns ändå fall där man måste man sätta gränser för umgänget. Det kan till exempel handla om misshandel, psykisk ohälsa eller missbruk hos mor- och farföräldrarna.

Diskussionen är det enda verktyget

Socialbyrån i Raseborg behandlar omkring 800 ärenden om året inom barnskyddet och barnatillsyningen. Av dem är maximalt ett ärende i månaden sådant där mor- och farföräldrar är inblandade i konflikten.

Theresa Vihlman
Bildtext Theresa Vihlman

När konflikter mellan generationerna uppstår försöker man få parterna att frånse problemen åtminstone så mycket att barnen får träffa sina mor- och farföräldrar. Men att lösa en familjekonflikt är inte enkelt.

- Det enda verktyg vi har är diskussion med föräldrarna, berättar Theresa Vihlman, som är enhetschef för barn- och familjearbete i Raseborg.

Mor- och farföräldrar är ett stort stöd för föräldrarna

Barnen och mor- och farföräldrarna är inte de enda som lider när relationerna mellan de vuxna generationerna har gått i baklås. Också barnens föräldrar går miste om en hel del.

Johanna Turunen som är tvåbarnsmamma är tacksam över det stöd hon får av barnen mor- och farföräldrar.

Johanna Turunen med sina barn i bakgrunden
Bildtext Johanna Turunen

- Våra föräldrar är väldigt viktiga för oss. Förutom att de stöder våra barn i deras uppväxt så stöder de också oss som föräldrar, säger hon.

Närbild i Yle fem, måndag 8.12.2014 kl. 20.00
Programmet sänds i repris måndag 31.8.2015 kl. 20.00

30 dagar på Arenan.

svenska.yle.fi/program/narbild

Mer om ämnet på Yle Arenan