Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Om unga och äldre i Arkivet

Från 2014
Uppdaterad 29.01.2016 13:35.
använd hjärtat promo

Tove Janssons Sommarboken, besök till fronten 60 år senare och kvinnor om hur det känns att åldras. Material från Yles arkiv behandlar förhållandet mellan unga och äldre ur många olika vinklar.

Kampanjen Använd hjärtat, som ska föra samman yngre och äldre generationer, pågår som bäst och runtom i Finland ordnas generationsöverskridande träffar för att minska den ensamhet som många äldre lider av.

Men förhållandet mellan yngre och äldre och äldres ensamhet är ämnen som också många gånger tidigare har varit framme. Nedan finns ett urval ur Yles arkiv som handlar om vänskap över generationsgränserna och om att åldras.

Sommarboken av Tove Jansson handlar om Sophia och hennes gamla farmor som tillbringar en sommar i skärgården tillsammans. Den beskriver vänskap över generationsgränserna och mellan två personer som båda är trotsiga och temperamentsfulla.

Kvinnoåldrar - Spela upp på Arenan

Varför håller äldre människor på att förlora sitt värde, undrar författarna Barbara Winckelmann och Birgitta Boucht i programmet Kvinnoåldrar från 2002. Det är ju de som ska sprida vidare all sin vishet och kunskap.

Såhär kan du delta i kampanjen Använd hjärtat:
Ge ett löfte om att Använd hjärtat i vår löftesgenerator
Ta en selfie med mormor eller ordna ett evenemang för äldre

Läs också:
Använd hjärtat - vad handlar det om?