Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

I Norge faller 40 000 unga utanför systemet

Från 2014
Uppdaterad 08.12.2014 13:09.
Jernbanetorget i Oslo.
Bild: Yle/Derrick Frilund

I Norge lever 40 000 unga som faller helt utanför systemet, rapporterar det norska rundradiobolaget NRK. Ungdomarna jobbar inte, de studerar inte och de får inte heller bidrag från stat eller kommun.

Det handlar om 40 000 unga vuxna i åldern 18-30 år, som vare sig jobbar, studerar eller får bidrag från den norska myndighet som motsvarar försäkringskassa, arbetsförmedling och kommunernas socialtjänst. Enligt norska NRK klarar de sig antingen genom att de får pengar hemifrån, eller genom att arbeta svart eller begå andra brott.

Enligt en norsk utredning så vet forskarna ganska lite om de här unga.

- Det kan handla om allt mellan dagdrivare, ryggsäcksresenärer, spirande konstnärer som har flyttat hem till föräldrarna eller folk som sliter med fysiska eller psykiska begränsningar, säger forskaren Anne Hege Strand till NRK.

- Det finns inget i registren om att de skulle ha en egen inkomst. I stället är det familjen, föräldrar eller en partner som försörjer dem, eller så arbetar de svart eller sysslar med något annat kriminellt, säger Strand.

Jobba mer och längre än nu

De här 40 000 människorna behövs också i arbetslivet. Från arbetsgivarhåll ger direktör Anne-Kari Bratten ett exempel:

- År 1950 fanns det sju arbetstagare bakom varje pensionär. År 2060 är motvarande siffra 1,7 arbetstagare bakom varje pensionär. Det förutsätter att alla måste arbeta heltid, och folk måste börja jobba tidigare än nu och stanna längre kvar i arbetslivet än till 62 års ålder som nu, säger Bratten.

Sänka tröskeln

Det norska arbets- och socialministeriet försöker nu locka arbetsgivare att anställa personer som av en eller annan anledning har hamnat utanför i samhället, bland annat genom att bevilja arbetsgivarna mer stöd för till exempel praktik och arbetsträning.

- Tanken är också att sänka tröskeln för att delta i arbetslivet för dem som har hamnat utanför, för vi behöver dem för att få hjulen att gå runt i välfärdsstaten Norge, säger statssekreteraren på ministeriet Kristian Dahlberg Hauge.

Läs också:
NRK om de utslagna unga

Diskussion om artikeln