Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

TaDaM - från Hair till graven

Från 2014
TaDaM, 20 år punkt slut

Musik- och kulturskolan Sandels (tidigare Brages musikskola) satsning på att utbilda unga förmågor i teater, musik och dans fick ett plötsligt slut. Ett slut som fick många att undra varför ett så framgångsrikt koncept måste läggas ner.

Än en gång handlar det om pengar, eller rättare sagt brist på dem.

TaDaM fick sin början efter Hype framgångarna på Svenska Teatern i början av 90-talet. Den första kullen TaDaM:are inledde sina studier 1994 och den första musikalen Blyton Rock spelades 1996. Sedan dess har 10 musikaler satts upp med två års mellanrum. TaDaM har således skolat upp unga förmågor under 20 års tid. Av dessa har ett ansenligt antal fortsatt som scenartister inom just teater, dans och musik. Många gör något helt annat, så som tv-kändisarna Sonja Kailassaari och Johanna Koljonen. Men också de medger att de haft stor nytta av TaDaM där de sitter i tv-studions soffa och minns tillbaka på sina två år i skolan.

Mira Ormala är skådespelare och sångare i London som fått jobba med Sir Elton John och Lord Andrew Lloyd Webber.

- Utan TaDaM skulle jag idag kanske göra något helt annat, säger Ormala och tillägger att i stället för att sluta med TaDaM borde det finnas mer sådan utbildning.

Enligt Ormala kan man helt rättvist klassa det som TaDaM eleverna presterar som proffsigt. Om det ibland brister i kunnandet tas det igen av den otroliga energi som de unga talangerna visar på.

Programmet visar godbitar från tidigare TaDaM-musikaler som studerande från Prakticums medialinje filmat. Den första musikalen som filmades var Hair år 2004 och den sista blev årets Legally blonde. Förutom aktörer hör vi också regissörerna Christian Lindroos och Ylva Edlund, konstnärliga ledaren Mika Westerlund samt allt i allon, "mamman", Camilla Pohtokari. Den sistnämnde kom med i TaDaM i samband med Hair.

Men nu är den slut. Men slutet är inte alls så bittert som man kunde tro av det ovanstående.

Dok: TaDaM, 20 år punkt slut
Yle Fem fredag 19.12.2014 kl. 20.00 (repris lördag 20.12.2014)
30 dagar på Arenan

Produktion: Pätkä Productions