Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Regionförvaltningsverket tiger ännu om Sagaboendet i Sibbo

Från 2014
Uppdaterad 09.12.2014 13:22.
Logo
Bild: Yle/Andy Ödman

Regionförvaltningsverkets utredning över vad som har skett vid Sagaboendet i Sibbo är inte ännu klar. Verket vill inte säga vad polisens förundersökning borde få för konsekvenser.

Regionförvaltningsverket har nu fått ta del av resultaten i polisens förundersökning, som blev klar i fredags.

Enligt polisen finns det skäl att misstänka två tidigare vårdare för misshandel. Polisen fattade beslut att föra ärendet vidare till åtalsprövning.

Eija Hynninen-Joensivu från Regionförvaltningsverket säger att det tar ungefär en månad till innan Regionförvaltningsverkets egen utredning är klar. Allt material för utredningen finns nu till handa.

Skriftligt material grunden

Regionförvaltningsverket har inte själv intervjuat anställda eller anhöriga utan bygger sin utredning på skriftligt material.

Regionförvaltningsverket har fått in en rapport av Sibbo kommun som har talat med berörda. Esbo och Helsingfors har också skickat in var sin rapport. De har invånare som bor vid Sagaboendet.

Det som Regionförvaltningsverket ytterligare väntade på var materialet från polisen.

- Polisens förundersökning pekar nog på att det finns fog för misstankarna om misshandel vid enheten, säger Hynninen-Joensivu från Regionförvaltningsverket.

Hon kan inte ännu säga vad Regionförvaltningsverkets utlåtande borde leda till, allt beror på vilka slutsatserna blir.

Hon påpekar att Kårkulla som basar för Sagaboendet redan har gjort en hel del. Kårkulla redan har tagit till konkreta åtgärder och satsat på bättre intern övervakning, säger hon.

Läs också: Två vårdare vid Sagaboendet misstänks för misshandel