Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Villatomter omvärderas i Kristinestad

Från 2014
Uppdaterad 08.12.2014 21:25.
Väståbolands skärgård sommaren 2014
Bildtext Arkivbild
Bild: Yle/ Nora Engström

Kristinestad bör nu rätta sig efter Vasa förvaltningsdomstol och justera värdet på villatomterna jämlikt. Därför föreslår stadsstyrelsen att alla villatomtpriser höjs med 28,47 procent.

Villatomter får nytt värde

Programmet är inte längre tillgängligt

- Det här ett bombsäkert sätt att undgå besvär som kan gå igenom i domstol, säger stadsstyrelsens ordförande Bernhard Utter.

Kristinestad beslöt i fjol att höja priset på villatomterna enligt en formel som innebar att de billigaste tomterna höjdes med högst 70 % och de dyraste med 10 %.

Fick rätt i domstol

Flera legotagare besvärade sig mot beslutet. De fick rätt i förvaltningsdomstolen. Enligt förvaltningslagens sjätte paragraf har arrendatorerna behandlats ojämlikt i och med den här beräkningsmodellen. Vasa förvaltningsdomstol upphäver arrangemanget.

Att fullmäktige slog fast den här värderingsgrunden berodde på att man ville vara skälig i prissättningen och inte ha varken för billiga eller för dyra tomter, förklarar stadsstyrelsens ordförande Bernhard Utter.

Stadsstyrelsens nya förslag som går ut på att samtliga villatomter höjs exakt lika mycket betyder att inlösningspriset och arrendet för tomterna i den dyraste ändan kommer att stiga.

- De som har billigare tomter får billigare hyra än tidigare och de som har dyrare tomter får en dyrare hyra. Det anser förvaltningsdomstolen vara jämlik behandling medan vi i styrelsen och fullmäktige ansåg att det ska vara någon slags gaffel på hyrorna. Inte för låg hyra och inte för hög hyra, säger Utter.

Arrendet är det samma som fullmäktige tidigare slagit fast, det vill säga fem procent av tomtens värde.

Staden betalar tillbaka

Hittills har 29 av 217 villatomter blivit sålda eller inlösta. Det har gett staden en inkomst på 1,3 miljoner euro. Hur många av dem som har löst in eller köpt tomten till ett för högt pris har inte ännu räknats ut.

- Till god förvaltningssed hör att man reglerar priserna om någon har betalat för mycket. De som har betalat för lite har gjort en god affär i och med att de köpt sin tomt i ett tidigt skede, säger Bernhard Utter.

Fullmäktige behandlar ärendet den 15.12. De försäljningskontrakt som uppgjorts nyligen fryses i väntan på fullmäktigebehandling nästa vecka.