Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tvätta båtbottnen – måla inte

Från 2014
Uppdaterad 11.12.2014 08:22.
Svenvikens småbåtshamn i Ingå.
Bild: Yle/Minna Almark

De giftiga båtbottenfärgerna ska minskas för att rädda Östersjön. En lösning kan vara fritidsbåtförarna låter bli att måla bottnen på våren och istället tvättar bort havstulpanerna under sommaren.

Programmet är inte längre tillgängligt

Håll skärgården ren är underleverantör i projektet Change som går ut på att minska mängden farliga ämnen från båtbottenfärger i Östersjön. Med hjälp av nya, ersättande metoder ska de giftiga färgerna (antifoulingfärgerna) avta.

– Men vi vill också ändra attityderna i hela saken, ändra på människors handlingssätt, säger Hanna Haaksi, projektledare vid HSR. Det viktigaste är att ändra på beteendemönster.

– Det här Change-projektet är precis sådant vi vill jobba med! Vi har jobbat med båtlivets miljöfrågor i 45 år och det här är just de sakerna vi vill föra fram. Det är jätteviktigt att vi får ner mängden giftiga färger.

Enligt HSR rör sig cirka 3,5 miljoner fritidsbåtförare på Östersjön årligen och majoriteten använder sig av giftiga färger. Haaksi menar att problemen minskat sedan de värsta åren, men bekymmer finns definitivt fortfarande.

Hanna Haaksi, Håll skärgården ren, 9.12.2014
Bildtext Hanna Haaksi, projektledare på Håll skärgården ren.
Bild: Yle/Janne Isaksson

– Det här har varit på agendan i många år men saken är den att vi måste hindra alla utsläpp i Östersjön och båtfararna har redan tidigare visat att de kan göra skillnad – och det här är nästa sak där de kan göra skillnad.

Vill du hjälpa till?

Hanna Haaksi syftar bland annat på att fritidsbåtarna nu i drygt tio år sugtömt septiktankarna. Nu kunde en av de ersättande metoderna handla om tvättning.

– Att inte måla båtens botten på våren utan att istället på sommaren tvätta bort havstulpanen från bottnen skulle hjälpa, säger Haaksi.

Det här är en av sakerna som ett antal båtförare, både i Finland och Sverige, ska testa i sommar. Man har redan rekryterat 25 testförare men fler behövs. Alla som rör med fritidsbåt på Östersjön är välkomna med och ska i så fall ta kontakt med Haaksi.

– Exakt vad testförarna ska göra får vi veta i januari, men i stora drag ska de tvätta sina båtar på olika sätt, köra runt och se hur tvättandet inverkat på båten kanske två, tre gånger under sommaren, berättar hon.

Håll skärgården ren dokumenterar erfarenheterna och rapporterar vidare. Därtill ska HSR lägga ut testpaneler i hamnar i Åbo, Helsingfors och Vasa för att utreda hur diverse ämnen hindrar organismer att fästa sig vid dem.