Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nya alkometrar ska dra ner på rattfyllan

Från 2014
Uppdaterad 09.12.2014 13:34.
polisen, alkometer, simo savioja
Bildtext Överkonstapel Simo Savioja jobbar vid polisinrättningen i sydvästra Finland.

Under tisdagen presenterade polisen i Åbo nya alkometrar. Överkonstapel Simo Savioja vid polisinrättningen i sydvästra Finland menar att de här nya alkometrarna förhoppningsvis ska minska på antalet fall av rattonykterhet.

- Just nu har vi tillgång till två stycken av de här nya alkometrarna och de fungerar på samma sätt som de stationära alkometrarna som finns sedan tidigare. Fördelen med de här nya alkometrarna är att de är mobila och dessutom mindre och därmed också mer användarvänliga för oss poliser, säger Simo Savioja och fortsätter:

- På det här sättet behöver vi inte längre åka in till någon polisstation för att få ett slutgiltigt resultat på en eventuell rattfylla, utan nu kan vi i stället få fram allt som behövs på den platsen vi befinner oss på.

"Alldeles för många rattfyllor"

Under de två senaste veckosluten har polisen i Egentliga Finland tagit fast närmare 90 rattonyktra förare. Trots att polisen tidigare har informerat om extra bevakning under rådande julfesttider.

- Den här siffran är alldeles för hög och det verkar tyvärr vara så att folk under julfesttider glömmer att alkohol och bilkörning inte hör ihop.

Simo Savioja passar även på att nämna att polisens intensifierade bevakning fortsätter även framöver.

Polisens varningar stoppar inte törstiga julfestfirare