Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nötter i påse för mycket för flygbolagsboss: Planet vände

Från 2014
Uppdaterad 09.12.2014 13:57.
En likadan koreansk Boeing 747 sköts ned av ett sovjetiskt jaktplan 1983.
Bild: Wikimedia Commons / Michel Gilliand

Det sydkoreanska flygbolaget Korean Airs vice-vd har avgått efter en nötskandal.

Heather Cho blev rasande då hon serverades macadamianötter som hon inte hade bett om. Till råga på allt fick hon nötterna i en påse och inte i ett kärl.

Cho kallade kabinchefen till sig för att klaga på att personalen inte kände till flygbolagets regler. Hon var ändå inte nöjd med förklaringarna och krävde att kabinchefen avlägsnas från planet.

Planet återvände till gaten på JFK-flygplatsen i New York och kabinchefen leddes ut. Flyget som var på väg från New York till Sydkoreas huvudstad Soul blev därför tiotals minuter försenat. Incidenten inträffade i fredags.

"Skämde ut Sydkorea"

Heather Cho, som också är dotter till Korean Airs vd, har fått mördande kritik i sydkoreanska medier. Bland annat skriver Souls ledande finanstidning Maeil Business Newspaper i sin ledare att Cho skämde ut Sydkorea inför hela världen.

Korean Air har bett om ursäkt i ett uttalande, och säger att Cho gick för långt. Bolaget påpekar ändå att kabinchefen kom med "lögner och bortförklaringar" och att det var planets kapten och inte vice-vd:n som beslöt att avlägsna denne från planet.

Sydkoreas luftfartsmyndigheter kommer att utreda om Cho äventyrade säkerheten på planet, då hon fick det att vända tillbaka.