Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ingemo Lindroos: Sval och kunnig feminist

Från 2014
Uppdaterad 09.12.2014 14:38.
Nordenkorrespondent Ingemo Lindroos i Stockholm
Bild: Yle/Ingemo Lindroos

Fram till den här hösten var Anna Kinberg Batra rätt okänd, delvis inom, och speciellt utanför Sverige. Men den 44-åriga gruppledaren för Moderaterna har lång politisk erfarenhet. Sedan den nuvarande partiledaren Fredrik Reinfeldt drog sig i skymundan efter valförlusten i september, har Kinberg Batra i praktiken axlat ansvaret att föra partiets talan.

Det finns inte andra kandidater för partiledarposten och Kinberg Batra kommer med största sannolikhet att väljas till Moderaternas första kvinnliga partiledare på partistämman i januari. Därmed blir hon också Alliansens statsministerkandidat.

Kinberg Batra har inte under de senaste månaderna visat på tydliga politiska åsikter som skulle skilja henne från andra toppmoderater. Politiska bedömare har efterlyst lite mera värme och passion i kombination med den korrekthet och kunnighet som hon har visat upp.

Hon har eventuellt anammat en överdriven korrekthet efter ett uttalande från 16 år tillbaka, då hon som ungdomspolitiker uttryckte sig om landsbygdens invånare. "Stockholmare är smartare än lantisar", sade hon i en intervju om sin personvalskampanj, och efter att uttalandet har spelats upp om och om igen har hon fått medge att det är det dummaste som hon har sagt.

Anna Kinberg Batra.
Bildtext Kinberg Batra får en rivstart i.o.m. valet om bara några månader
Bild: Moderaterna

Hon är stockholmare ut i fingerspetsarna, har gått Handelshögskolan och är i sin politiska åskådning från början väldigt nyliberal. Till hennes politiska förslag i tiderna finns några uppseendeväckande uttalanden: krogarna ska ha längre öppethållningstider, livsmedelsaffärerna ska få sälja alkohol och Stockholm skulle vara ett experimentområde där fackliga arbetsregler inte gäller.

Hon har också talat för fri invandring. Med tiden har den här typen av uttalanden lyst med sin frånvaro, men politiska kommentatorer antar att hon kommer att gå i Reinfeldts fotspår då det gäller den liberala och humana inställning, till det stora ansvar som Sverige tar för flyktingmottagningen. Det här är intressant med tanke på att Moderaterna är det parti som förlorade flest väljare till Sverigedemokraterna i valet i september.

Feminismen har stått på agendan under hela den förra valrörelsen, i och med att nästan alla partier har tagit in flera feministiska frågor för att konkurrera ut Feministiskt initiativ. FI kommer igen att göra ett nytt försök att komma över röstspärren på fyra procent för att ta sig in i riksdagen. I arkiven hittar man också klara feministiska utspel av Kinberg Batra; till exempel vintern 2010, då den politiska debatten handlade om graviditet. Birgitta Olsson (Fp) väntade sitt första barn, samtidigt som hon utnämndes till EU-minister. "Bry dig inte om dina borgerliga medsystrars svek", skrev Kinberg Batra i en rättfram artikel då och hänvisade till att bebisar mycket väl kan hänga med på politiska evenemang.

Då alla partiledare i riksdagspartierna är män, utom Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Centerpartiets partiledare Annie Lööf, kan det vara Moderaternas trumf att presentera en kvinnlig statsministerkandidat.

Sedan får man se om det räcker i en situation, där väljarna hade tröttnat på att de Nya Moderaterna inte längre kändes nya och partiet hade förberett sig på att långsiktigt bygga upp ett nytt tilltal i opposition.