Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Västra åstranden ska prydas med gatukonst

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Konstfabriken i Borgå
Bildtext I början av sommaren ska Konstfabrikens fasader prydas av gatukonst.
Bild: Yle/Mimmi Johansson

Konstprogrammet för västra åstranden i Borgå ska bli verklighet, och inleds med ett gatukonstprojekt. Redan i sommar ska Konstfabrikens fasader prydas av samtidskonst.

Genom gatukonstprojektet för västra åstranden inleder Borgå också ett samarbete med Street Art-museet i S:t Petersburg, för att ta del av internationella visioner.

– Staden har fått understöd från Centret för konstfrämjande. Tack vare det här kan vi genomföra projektet i samarbete med ryska gatukonstexperter, säger chefen för kulturtjänster Susann Hartman.

Konstfabriken lämplig för gatukonst

Polina Ej, direktör för Street Art-museet i S:t Petersburg, kommer att vara kurator för gatukonstprojektet. Hon ska bland annat föreslå konstnärer så att staden under våren kan välja vilken av dem som ska pryda Konstfabrikens fasader. Konstnären kan komma från vilket land som helst.

Under konstnärens ledning ska också ett socialt konstverk skapas i Konstfabrikens parkeringshall och antagligen också vid den nya skateboardparken som öppnas i Kokon under våren.

– Konstfabriken har en miljö som lämpar sig för professionell gatukonst. Genom konsten kan man förstärka uppfattningen om att byggnaden är ett levande centrum för stadskultur, säger Hartman.

Finska konstnärer med på ett hörn

Förutom verken på Konstfabriken ska också andra konstverk skapas av finska konstnärer. En av platserna man funderat på är avloppspumpstationen i Kokon, som eventuellt under de kommande åren kommer att användas som ett galleri där gatukonsten byts ut.

Konstanskaffningsgruppen för västra åstranden väljer under våren 2015 en finsk konstnär, som skapar konstverken tillsammans med frivilliga.

I samband med konstprojekten ordnas dessutom evenemang för konstnärer och allmänheten. Stadens kulturtjänster har redan tillsammans med olika samarbetspartner börjat planera och koordinera evenemanget Urb & Cult, som förenar konst och stadskultur.

Urb & Cult arrangeras på Konstfabriken och västra åstranden i vår.

Läs också:
Konstprogrammet för västa åstranden är snart klart
Västra åstranden i Borgå ska prydas av konst
Konsten blir en del av stadsbyggandet