Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Nu får alla kissa gratis

Från 2014
Uppdaterad 09.12.2014 19:44.
Helsingfors stads citytoalett
Bildtext Det är meningen att också kvinnor ska kunna använda urinoaren, men lika bekväm som en vanlig toalett är den inte.
Bild: YLE/Helena von Alfthan

I Helsingfors har de allmänna toaletterna kostat 50 cent att använda, medan urinoaren varit gratis. Den här uppdelningen ska det bli ett slut med i april.

Från och med den första april 2015 ska 38 citytoaletter i Helsingfors vara helt gratis att använda.

Idag är det gratis att använda urinoaren, men den delen av citytoaletterna som har skötbord och också passar funktionshindrade kostar 50 cent.

På tisdag kväll beslöt nämnden för allmänna arbeten att citytoaletterna ska vara gratis för alla.

Staden vinner inte mycket på att ta betalt för toalettbesöken. Inkomsterna från toaletterna är omkring 30 000 euro i året, medan det kostar 1,1 miljoner euro per år att upprätthålla citytoaletterna.

Samlingspartiet lade in ett motförslag

Nämnden för allmänna arbeten röstade om saken. Dennis Pasterstein (Saml) lade in ett motförslag. Han oroar sig för att toaletterna ska bli osnygga om de är gratis.

De gröna, Vänsterförbundet och SDP röstade för att citytoaletterna ska bli gratis och vann med fyra röster mot tre. Samlingspartiet och Sannfinländarna ville att toaletterna ska kosta.

Det kostar staden 20 000 euro att göra om toaletterna som ska bli gratis. Citytoaletterna ska få nya lås, nya skyltar och apparaten där man lägger in slantar ska tas bort.

Om toaletterna inte hålls snygga, eller folk börjar använda dem som övernattingskvarter, ska staden satsa på städning och väktare.

Läs också:
Fullmäktige: Alla ska få kissa fritt
Merja Vallinoja: Inte omanligt att sitta och kissa
Balansakt för kvinnor som vill kissa gratis