Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Busväder att vänta idag

Från 2014
Uppdaterad 10.12.2014 14:31.
Stormigt hav
Bild: YLE/Monica Forssell

Ett riktigt ruskväder drar in över Finland från väster i dag, med regn och snö och allt däremellan. Meteorologerna varnar för farligt hårda sydliga vindar i västra Finland. Också på land kan det blåsa uppemot 20 m/s i vindbyarna.

Till havs varnas för sydlig till sydvästlig storm på Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och Bottenhavet. Det kan blåsa 21 m/s, och vågorna kan bli över fyra meter höga.

I trafiken blir det också besvärligt i dag p.g.a. snöfall eller snöblandat regn och stigande temperaturer. Först gäller det här bara i Lappland men från och med i kväll eller i natt också i andra delar av landet.

Ny storm under veckoslutet

Busvädret tar inte slut med det. Till veckoslutet är en ny storm på väg in över Finland. Den når Finland natten till lördag, säger Yles meteorolog Joonas Koskela.

- Det är svårt att förutspå vindstyrkorna så här långt på förhand, men just nu ser vindarna ut att blir aningen svagare under veckoslutet än de är i dag. Å andra sidan är lågtryckets centrum väldigt nära oss då, så prognosen kan mycket väl ändra ännu.

Om dagens oväder handlar främst om hårda vindar är regnen veckoslutets melodi.

- Det börjar natten till lördag. Till en början snöar och slaskar det enda ner i södra Finland, men under lördagen övergår nederbörden till regn, säger Koskela.

Viking Line ställer in

De hårda vindarna kan också leda till problem för fartygstrafiken.

Viking Line meddelar att två av m/s Rosellas avgångar från Åland och Sverige på onsdagen är inställda. Det handlar om turen från Mariehamn klockan 7.30 och turen från Kapellskär klockan 12.

Också Wasaline ställer in. Wasa Express avgångar från Umeå klockan 8 och Vasa klockan 14.30 uteblir på grund av stormvindarna. Turen från Umeå klockan 19 väntas gå enligt tidtabell.

Diskussion om artikeln