Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Australien kröp till korset - donerar till klimatfond

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Australiens premiärminister tony abbott
Bildtext Tony Abbott gick med på att betala, men bara ur en redan existerande budget.

FN:s nya klimatfond för bekämpningen av klimatförändringen i fattiga länder har fått överraskande draghjälp. Målet att få in tio miljarder dollar i år nåddes tack vare en donation från Australien.

På tisdagen överskred tillgångarna som utlovats fonden åtta miljarder i euro, vilket motsvarar tio miljarder i dollar. Gränsen sprack efter att Australien överraskande lovade betala 130 miljoner euro till fonden, och Belgien 50 miljoner.

Med sin kolkraftsenergi och befolking på 23 miljoner hör Australien till de länder som har mest utsläpp sett till invånaranatalet.

Australien är ökänt inom internationella kretsar för sin motvilja att vidta åtgärder mot klimathotet.

I november deklarerade G20-mötet i Brisbane i Australien i sitt avslutande uttalande att kraftiga och effektiva åtgärder mot klimatförändringen måste vidtas.

Australien hade bett att mötet mellan världens största ekonomier skulle hålla sig till ekonomiska frågor.

Världens miljöministrar är som bäst på plats i Perus huvudstad Lima för att förhandla om utsläppsgränser och steg mot ett nytt klimatavtal. Mötet förbereder FN:s stora klimatkonferens som ska hållas i Paris nästa år.

Böjde för det internationella trycket

- Alla länder bör ta praktiska och proportionella steg mot klimatförändringen men samtidigt värna om den ekonomiska tillväxten, sa Australiens konservativa premiärminister Tony Abbot i ett gemensamt uttalande med utrikesminister Julie Bishop i Peru.

Australien kröp till korset och lovade pengar till den nya klimatfonden efter att USA bidrog med tre miljarder dollar och Japan med 1,5 miljarder dollar. Flera andra länder har också lovat donera betydande summor.

Fonden har länge släpat långt efter sitt mål på 10 miljarder dollar för i år, och Kina har kritiserat de utvecklade länderna för att inte jobba tillräckligt hårt för att nå målet.

Australiens regering hade tidigare signalerat att de inte är intresserade av fonden, men Abbot sade att han sett saker utvecklas under de senaste månaderna.

- Jag tycker att det är rättvist och rimligt av regeringen att ge en anspråkslös, genomtänkt och proportionell donation till den här fonden. Jag tycker att det är någonting en förståndig regering gör, säger Abbott.

Många utsatta nationer i närheten

Pengarna kommer att tas från Australiens biståndsbudget. Det här kritiseras bland annat av Australiens WWF-chef Dermot O’Gorman.

- Vi är besvikna över att den tas från den existerande biståndsbudgeten, som dessutom skars ner betydligt i maj, och vi ber regeringen att ta fram extra kapital så att vi kan fortsätta att stöda våra sårbara grannländer, säger han.

Den nya gröna klimatfonden ska kanalisera pengar till världens fattiga länder för att stävja verkningarna av naturkatastrofer och andra fenomen relaterade till klimatförändringen.

Australien har många önationer i sin närhet som lider av den stigande havsytan.

Skyfflar över ansvaret

Tony Abbot har sedan han kom till makten för ett år sedan avvecklat en koldioxidskatt som införts för att motverka klimatförändringen.

Före hon åkte till Peru påminde utrikesminister Bishop att Australien står för bara 1,5 procent av de globala utsläppen, trots att de per capita hör till de värsta nersmutsarna.

Hon resonerade att de länder som absolut sett står för största delen av utsläppen bör ta det största ansvaret.

Australien har förbundit sig vid att minska sina koldioxidutsläpp med fem procent från nivåerna år 2000 fram tillår 2020. Landet har grundat en fond värd 1,7 miljarder euro för att ge förorenarna en ekonomisk morot att skära ner sina utsläpp.

Abbott, som ofta har talat om kolindustrins vikt för Australinens välfärd, har nu sagt att regeringen kommer att se over sina utsläppsmål inför klimatkonferensen I Paris nästa år.