Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kommendör till HBL: Isbrytarsamarbete kan ge Ryssland hemlig information

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 13:15.
Bild: Risto Makkonen

Riksdagen ska i onsdagens plenum diskutera regeringens förslag om isbrytarsamarbete på Östersjön med Ryssland. I Hufvudstadsbladet framför kommendör Jon von Weissenberg på Försvarshögskolan skarp kritik mot samarbetsplanerna.

Ryska isbrytare stjälper mer än de hjälper, bedömer kommendör Jon von Weissenberg på Försvarshögskolan, efter att regeringen gett en proposition till riksdagen om ett isbrytarsamarbete med Ryssland.

Initiativet till samarbetet kommer från Ryssland och togs redan år 2011. Samarbetet debatteras i riksdagen på onsdagen.

"Hemlig information om Finland kan avslöjas"

Finland har inga ubåtar utan använder sig av en annan slags övervakningsapparatur på havsbotten i Finska Viken.

Om ryska isbrytare får hålla till på finska vatten på laglig grund, kan de leta reda på utrustningen och få hemlig information om Finland, varnar von Weissenberg.

Isförhållandena kan vara ganska svåra, speciellt i Östra finska viken. Därför behöver Ryssland våra isbrytare mer än vad vi behöver deras, anser han.

Med Finlands hjälp i finska viken kunde Ryssland dessutom placera sina egna isbrytare i de arktiska vattnen i stället. Det prioriterar Ryssland högt av militärstrategiska skäl.

Von Weissenberg tycker att det är befängt att Finland just nu, efter sanktionerna mot Ryssland, efter kränkningar av luftrummet och efter det exceptionellt spända världspolitiska läget, skulle börja samarbeta med Ryssland.

"Det finns inga risker"

Kommunikationsministeriet anser däremot att ett avtal med Ryssland är ett positivt exempel på samarbete och Finland skulle gynnas ekonomiskt av rysk isbrytarassistans.

Enligt Marjukka Vihavainen-Pitkänen, som är trafikråd på Kommunikationsministeriet, finns det heller inga risker med samarbetet.

De ryska isbrytarna får också stöd av presidenten och regeringen, som har utgått från ett normaltillstånd.

Av 38 tillfrågade instanser, bland annat utrikesministeriet, försvarsmakten och huvudstaben, var bara Finlands skeppsbefälsförbund kritisk, skriver HBL.

Avtalet bringar pengar till Arctia Shipping
Största fördelen med ett isbrytarsamarbete med Ryssland är att det statligt ägda bolaget Arctia Shipping kan utöka sin marknad till Ryssland, anser Jari Gröhn, trafikråd vid Kommunikationsministeriet.

- Finland behöver inga ryska isbrytare men Ryssland behöver vår hjälp. Det gör att Arctia Shipping kan sälja sina tjänster till Ryssland, säger Gröhn.

Genom att hyra ut en finsk isbrytare till Ryssland kan Arctia Shipping tjäna mellan 20 000 och 30 000 euro per dag.

- Det innebär att finska staten kan spara cirka 15 000 euro per dag, säger Gröhn.

"Vi behöver isbrytarna själva"

Joakim Håkans, som är vd för rederiet Alfons Håkans och som förespråkar konkurrensutsättningen av lotsningsverksamheten i Finland, förhåller sig däremot skeptisk till att Finland skulle gynnas av ett isbrytarsamarbete med Ryssland.

- Jag ser det inte som någon större vinst i den här situationen över huvudtaget, säger Håkans.

Under en normal vinter behöver Finland de finska isbrytarna på de finska farvattnen, anser han.

- Jag förstår inte riktigt varför man vill ingå det här avtalet annat än att det är ett enskilt bolags affärsstrategi. Arctia Shipping tänker ju på sig själv och inte på hur Finland fungerar, säger Håkans.

Enligt Gröhn på kommunikationsministeriet hyr Finland inte ut isbrytarna till Ryssland när de behövs på hemmaplan.

- Trafikverket har avtalat med Acrtia Shipping att isbrytarna finns här i Finland om vi behöver dem. Om Finland inte behöver dem kan trafikverket sluta att betala Arctia Shipping för isbrytarna, om de får avtalet med Ryssland vill säga, säger Gröhn.

Diskussion om artikeln