Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Ellas gåvotips till julen

Från 2014
Uppdaterad 10.12.2014 13:24.
Anne och Ella med gåvopaket
Bildtext Anne och Ella med gåvopaket
Bild: YLE/Strömsö

Ella Grüssner Cromwell-Morgan kombinerar här olika smaker till julhelgen. Marinerad getost med mousserande vin, marinerade oliver med sherry och rödlöksmarmelad till glöggen.

Strömsö inslag: Ellas juldelikatesser - Spela upp på Arenan

Julhelgen är en tid när vi gärna vill träffa alla de som står oss närmast. Vi bjuds på adventsmiddagar, glöggfirerier och julkalas – och det känns alltid bra att ge värdparet en liten gåva för att visa sin uppskattning.
Här presenterar vi tre gåvotips där värdfolket inte bara får en dryck, utan en genomtänkt smakhelhet att njuta av när gästerna gått hem. Som bonus kan värdparet också få ett vackert kort där kombinationerna och recepten finns nedskrivna.

Presentpaket till jul
Bild: YLE/Strömsö

Det alkoholfria ekopaketet

I gåvokorgen: Vinfabrikens alkoholfria eko-vinterglögg, Peltola Blue blåmögelost eller annan ekologisk blåmögelost, hemkokt rödlöksmarmelad och ekologiska pepparkakor.

Kombinationen: En söt dryck får bättre smakbalans och smakpartnern är salt och söt. Sött och sött tar ut varandra och fräschören framträder. Vi kokar en söt rödlöksmarmelad med stjärnanis och glögg i, för att få ytterligare ett smakmöte mellan dryck och mat. Läckert!

Rödlöksmarmelad

Gåvopaket till jul
Bild: YLE/Strömsö

Sherrypaketet

Vi tänker ofta på kvalmigt sött starkvin från gammelfarmors skafferi när någon nämner sherry. Men torr sherry är en oupptäckt, prisvärd pärla från den spanska sydkusten. På väg att bli trendig igen!

I gåvokorgen: La Ina Fino dry Sherry (eller annan torr sherry) och julmarinerade oliver

Kombinationen: Dessa smakrika, spännande dryckeshantverk från södra Spanien är ofta utmärkta följeslagare till skandinavisk mat där andra viner har svårt att passa in – som inlagd strömming, gravad och rökt fisk och sill. Smaker som vi ofta njuter av till jul. Men för att vänja våra smakpalletter med de något udda sherryaromerna introducerar vi dem med en klassisk kombination. Torr sherry och marinerade oliver – här med en julig touch av apelsin, citron och ingefära.

Marinerade oliver

Gåvopaket till jul
Bild: YLE/Strömsö

Bubbelpaketet

Mousserande vin ger oss en högtidlig känsla av fest och firande – något som julen är fyllt av.

I gåvokorgen: Morin Crémant de Loire Rosé Brut (eller annat mousserande vin), getost i örtolja och fröknäcke

Kombinationen: Mousserande viner har ofta hög syra som ibland kan bedöva delar av smakupplevelsen. Men om vi äter något syrligt till så neutraliseras syran och smakerna får större utrymme. Därför utgörs denna smakpartner en syrlig getost inlagd i örtolja med lime. Både drycken och osten kommer till sin rätt och smakerna får stort utrymme. Land möter land är en bra utgångspunkt när man ska tänka ut kombinationer. Vinet är från Loiredalen där smakkulturen hyllar getost i många olika smakformer.

Marinerad getost

Ha en ljuvlig jul! Ella Grüssner Cromwell-Morgan

Mer om ämnet på Yle Arenan