Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Folk gratulerar mig på spårvagnen"

Från 2014
Uppdaterad 10.12.2014 16:07.
Anni Sinnemäki är ny biträdande stadsdirektör i Helsingfors.
Bildtext Anni Sinnemäki är ny biträdande stadsdirektör i Helsingfors.
Bild: Yle / Ted Urho

Det är en inte helt anonym person som ska axla ansvaret som biträdande stadsdirektör i Helsingfors. Men Anni Sinnemäki är desto mer mån om att göra ett gott jobb.

Anni Sinnemäki (De gröna) har tidigare varit ordförande för sitt parti. Efter en tid på mindre synliga poster är det nu igen dags för ett toppjobb. Som nyvald biträdande stadsdirektör med ansvar för stadsplanering är det många invånare som har tagit kontakt.

- Det känns som om det här jobbet är mycket intressant för invånarna. Sedan jag blev vald har det många gånger kommit folk på spårvagnen och gratulerat mig eller kommenterat något, berättar Sinnemäki.

Hon tar emot den nya uppgiften med stor entusiasm.

- Det är jättespännande! Jag har suttit i stadsfullmäktige i tio år, så jag har redan jobbat med samma ärenden som jag kommer att jobba med som biträdande stadsdirektör. Men nu måste jag ta mer personligt ansvar för dem. Det finns dessutom massor med intressanta saker som det snart ska fattas beslut om.

Att bygga högt är inte samma sak som att bygga tätt.

Nya generalplanen ett steg i rätt riktning

Sinnemäki berättar att det inte är första gången hon funderar på hur staden borde byggas, det är snarare något hon har tänkt på under alla de år hon har bott i Helsingfors.

Hur ska då staden utvecklas, medan Anni Sinnemäki sitter vid rodret?

- Det är många som vill ha en tät stad med stadskänsla. Jag är av samma åsikt, och jag är jättelgad att enligt den nya generalplanen ska staden byggas tätare.

Bildtext Så här kommer Centrumbiblioteket att se ut.
Bild: Helsingfors stad

Varken för eller emot höga hus

På senaste tiden har många byggplaner gått ut på att man vill bygga högt. Sinnemäki vill varken förbjuda eller uppmuntra planer på överdrivet höga byggnader i Helsingfors.

- Jag accepterar det att man bygger högt och ibland är det till och med bra, men jag är inte någon entusiast i det här fallet. Vi måste komma ihåg att det att man bygger högt inte är samma sak som att bygga tätt.

Sinnemäki har inget emot att domkyrkan också i framtiden dominerar stadens silhuett.

- Om man ska bygga högt så ska det planeras väl och det ska finnas färdiga planer för var man kan bygga högt. Jag är också nöjd att Helsingfors har haft en överenskommelse om att man inte bygger alltför högt i innerstaden, medan det finns planer på höga byggnader i Fiskehamnen och i Böle.

Centrumbibban klar år 2017

Stadsplanering går långsamt och jobbet som Sinnemäki nu fått pågår endast fram till sommaren år 2017. Vad hinner man egentligen med under en så kort period?

- Jag kommer inte att hinna med några projekt från början till slut, men en sak som jag har jobbat hårt för är det nya centralbiblioteket. Jag hoppas biblioteket ska bli klart till Finlands hundraårsjubileum år 2017.

Fem snabba frågor

Sinnemäki fick även ta ställning till fem byggprojekt som har varit på tapeten i Helsingfors. Vad tycker den blivande biträdande stadsdirektören om följande byggnader:

Guggenheimmuseum?

- Jag vill först se vad arkitekttävlingen för med sig innan jag bestämmer mig.

Glaspyramiden Cloud City i Rödbergen?

- Jag skulle säga ja.

Stadsboulevarder?

- Jag förhåller mig väldigt positivt till stadsboulevarder.

Helsinki Garden?

- Jag har ingen klar åsikt ännu. Jag har diskuterat med många människor som tycker att vi behöver en ny ishall, men det är sedan en annan fråga hur den ska kompletteras med andra saker eller inte.

En moské i Helsingfors?

- Ja.

Läs också:

Sinnemäki tror hon får avgå från riksdagen
Helsingfors ska växa med över 200 000 invånare
Stadsdirektörsval: Sinnemäki vann över Penttilä
Stadsdirektörsracet: Penttilä har övertaget - men Saml eller VF avgör
Sinnemäki vill bli biträdande stadsdirektör