Marmeladkulor med äppelsmak
Marmeladgodis på julbordet är en självklarhet för många. Med äkta fruktsmak, helt utan färgämnen blir de här gyllene kulorna årets favoriter.
Marmeladkulor med äppelsmak
Mängd: 30 stycken
Tillagningstid: 35 min, varav förberedelser 20 min
Ingredienser
- 500 gram (g) äppelpuré - grön, (marmeladkulor)
- 150 gram (g) majsglukos - (marmeladkulor)
- 15 gram (g) äppelpektin - (marmeladkulor)
- 825 gram (g) socker - (marmeladkulor)
- 6 gram (g) vatten - (marmeladkulor)
- 6 gram (g) citronsyra - (marmeladkulor)
- 6 gram (g) calvados - (marmeladkulor)
- 2 matsked (msk) kanel - garnering, (marmeladkulor)
- 2 matsked (msk) socker - garnering, (marmeladkulor)
- 12 st syrligt äpple - grön, (äppelpuré)
Instruktioner

Marmeladgodis på julbordet är en självklarhet för många. Med äkta fruktsmak, helt utan färgämnen blir de här gyllene kulorna årets favoriter. För den rätta marmeladkonsistensen är det viktigt att använda majsglukos i det här receptet, inte glukossirap som gör att marmeladen flyter ut och blir seg. Den får man kanske lättast tag på via nätet här i Finland, men det är den mödan värd. Bli inte orolig om kulorna är gula till färgen och inte gröna. de här kulorna är gjorda utan tilsatta färgämnen.
Grön äppelpuré:
Skala hälften av äpplena, klyfta och koka mjuka i vatten. Lyft och mixa till puré. Tvätta resten av äpplena och klyfta eller tärna med skal. Mixa in i purén. Passera genom sil.
Marmeladkulor med äppelsmak: (30 st)
Blanda 500 g äppelpuré med glukos (OBS! inte glukossirap) och koka upp. Blanda pektin och socker och tillsätt till purén. Koka upp till 107 C.
Rör ner vatten och citronsyra. Smaka eventuellt av med calvados.
Häll genast upp i silipatformar (vi använde cakepopsformar). Låt stelna.
Lägg ihop halvorna till runda kulor som rullas i socker smaksatt med kanel.