Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsinge kyrka piffas upp för att passa 2000-talet

Från 2014
Sankt Lars kyrka i Vanda.
Bildtext Helsinge kyrka Sankt Lars ska renoveras för 2,5 miljoner euro.
Bild: Yle / Ted Urho

Då Helsinge kyrka Sankt Lars renoveras står budgeten på 2,5 miljoner euro och arbetet torde ta två år. Kyrkoherde Martin Fagerudd tror att kyrkan kommer att hållas öppen trots renoveringsarbeten.

Kyrkan kommer delvis att vara stängd. Jag har den uppfattningen att vi kommer att kunna använda den även under renoveringen. - Kyrkoherde Martin Fagerudd

När den äldsta kyrkan i nejden och en av de äldsta stenkyrkorna i landet ska renoveras är det inte en liten fasadputsning det handlar om.

- Förutom att konstruktionerna ses över kommer vatten, el och ventilation att renoveras, berättar kyrkoherde Martin Fagerudd vid Vanda svenska församling.

Utöver VVS-saneringen kommer även kyrkans belysning och ljudåtergivning att moderniseras.

Kyrkoherde Martin Fagerudd i Sankt Lars kyrka.
Bildtext Enligt Martin Fagerudd kommer kyrkan att behålla sitt utseende trots att tekniken förnyas.
Bild: Yle / Ted Urho

Business as usual

Enligt kyrkoherde Martin Fagerudd kommer kyrkan trots det att se ut som förut.

- Det tränade ögat kanske märker att nyansen på kyrkobänken är en annan, men i övrigt kommer vi att hållas det nuvarande utseendet trogna, säger han.

Enligt honom kommer församlingens verksamhet inte att påverkas så mycket av renoveringen.

- Kyrkan kommer delvis att vara stängd. Jag har den uppfattningen att vi kommer att kunna använda den även under renoveringen.

Begravningsplatsen vid Helsinge kyrka Sankt Lars.
Bildtext Begravningsplatsen vid Helsinge kyrka
Bild: Yle / Ted Urho

Äldst i nejden

Exakt hur gammal den maffiga kyrkan i Helsinge är vet man inte. Enligt kyrkoherde Martin Fagerudd beror det på vilken mätningsmetod man använder. Den första träkyrkan som stod på platsen uppfördes enligt dokumenteringen år 1401.

Att åldersbestämma stenkyrkan har varit svårare.

- Kyrkan firade sitt 500-årsjubileum för ett tag sedan. Sedan åldersbestämde man den på nytt och så fick vi strax efteråt fira 550-årsjubileum, berättar Fagerudd leende.

Den nuvarande interiören fick kyrkan år 1893 då den byggdes om efter en stor brand. För designen stod då Theodor Höijer.

Mer om ämnet på Yle Arenan