Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland på väg att införa kvinnokvoter

Från 2014
Uppdaterad 11.12.2014 05:28.
Silhuetter av tjänstemän- och kvinnor

Fler kvinnor i Tyskland kommer att ta plats i de största börsbolagens ledning. Från och med år 2016 ska 30 procent av bolagens styrelseposter gå till kvinnor. Regeringen överlämnar idag sitt lagförslag till parlamentet.

– Diskussionen om kvinnokvoterna visar tydligt att vi fortfarande har en lång väg att gå på vägen mot jämställdhet, säger familjeministern Manuela Schwesig.

Trots ett segt motstånd, också inom regeringen, har Schwesig lyckats arbeta fram ett lagförslag, som säger att var tredje plats i storbolagens styrelser från och med år 2016 ska reserveras för kvinnor. Fyller man inte kvoten måste lediga poster i styrelsen förbli obesatta.

Den nya lagen är tänkt att gälla för de drygt hundra största bolagen i Tyskland. De mindre bolagen måste redan nästa år sätta upp egna bolagsinterna mål för andelen kvinnor i styrelser.

De här målen är något man förbinder sig vid och det kommer att övervakas att målen uppnås. Samma regel kommer att gälla också för myndigheter och inom rättsväsendet.

Utbrett missnöje

Debatten om kvinnokvoter har varit en långkörare inom tysk politik och många är nu också missnöjda med att kvoten verkligen införs.

Så kritiserar till exempel den tyska industri- och handelskammaren DIHK, nu staten för att blanda sig i bolagens interna angelägenheter. Man är också skeptisk till att kön ska gå före kompetens, som man uttrycker det.

Den mångåriga debatten har ändå lett till att flera av de största börsbolagen, till exempel Henkel och Adidas, redan uppfyller kraven. Å andra sidan finns det fortarande bolag utan en enda kvinna i styrelsen.

Och också i de operativa bolagsledningarna är kvinnornas andel fortfarande marginell och den nya lagen kommer inte att ändra på det här.

Det tyska exemplet har ändå snappats upp i grannlandet Schweiz, där regeringen nu vill införa en liknande lag som den i Tyskland.