Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Roligt att det svenska språket uppskattas"

Från 2014
Uppdaterad 10.12.2014 14:50.
Susanne Ringell och Merete Mazzarella
Bildtext Susanne Ringell och Merete Mazzarella är de två finlandssvenska författare som tävlar om Runebergspriset 2015.
Bild: Yle/Madeleine Boström

Merete Mazzarella och Susanne Ringell är de två finlandssvenska författarna som nominerats för Runebergspriset. En ljuspunkt med tanke på tråkigheterna i litteraturvärlden den här hösten, tycker de båda.

Runebergspriset 2015
Bildtext Kandidaterna på rad.
Bild: Yle/Madeleine Boström

Under årets lopp har juryn för Runebergspriset läst ungefär 250 verk på finska och svenska, och av dem plockat ut åtta verk i olika genrer. Kandidaterna offentliggjordes i Runebergshemmet i Borgå under onsdagseftermiddagen.

– I Finland publiceras fortfarande mycket litteratur, och vi behöver inte heller skämmas för kvaliteten, säger juryns ordförande, universitetslektorn och kritikern Outi Oja.

I ett av rummen i Runebergshemmet står de nöjda och belåtna Merete Mazzarella och Susanne Ringell med varsin blomsteruppsättning i armarna.

De är de två finlandssvenska författarna som fanns med bland de åtta kandidaterna.

Roligt inte bara romaner

Merete Mazzarella Runebergspriset 2015
Bildtext Merete Mazzarella.
Bild: Yle/Madeleine Boström

Merete Mazzarella säger att hon blev glatt överraskad.

– Jag ska inte svara för någon annan än mig själv, men jag kan tänka mig att vi är eniga om att det är roligt att finns litterära pris där också annat än romaner beaktas, säger Mazzarella.

Att också den finlandssvenska litteraturen uppmärksammas i samband med Runebergspriset ser Mazzarella som värdefullt, särskilt då det inte låg lika bra till vad gäller Finlandiapriset.

– Lyssnarna vet kanske att det är lite dåliga tider för finlandssvensk litteratur just nu. Förlagsmässigt då, annars mår den ju nog så strålande.

Delar en hemlighet med omvärlden

Susanne Ringell Runebergspriset 2015
Bildtext Susanne Ringell.
Bild: Yle/Madeleine Boström

Den andra finlandssvenska kandidaten för Runebergspriset, Susanne Ringell, var också glatt överraskad över nomineringen.

– Jag upplever att min bok är något av en doldis eftersom den är liten och dessutom kommit ut på ett litet förlag. Att man hade hittat fram till den var överraskande och fröjdefullt, och det känns som att jag får dela en hemlighet med en större värld, säger Ringell.

Hon håller med Mazzarella om att det är roligt att också finlandssvenska författare finns med bland dem som nominerats för Runebergspriset 2015.

Den finlandssvenska kulturvärlden har präglats av så många sorger och bekymmer den här hösten, med nedskärningar, samarbetsförhandlingar och andra tråkigheter.

– Det är skönt och fint att det finns pauser där det lite lyser till, och att det svenska språket alltjämt uppskattas och ses som en jämbördig part i en sådan här tävling.

Runebergspriset delas ut i Borgå på Runebergsdagen, den 5 febuari. Pristagaren utses av en jury bestående av kulturredaktören och kritikern Elisabeth Nordgren, författaren och kritikern Irja Sinivaara och författaren Jouko Sirola.

Läs också:
Kandidaterna till Runebergspriset kungjorda