Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Palestinsk minister dog i protest på Västbanken

Från 2014
Uppdaterad 10.12.2014 20:51.
Protester I Hebron på Västbanken
Bild: Epa / Abed Al Hashlamoun

En palestinsk minister dog på onsdagen efter sammandrabbningar med israeliska gränspoliser på Västbanken. Enligt ögonvittnen ska han ha blivit nedslagen av israeliska soldater.

Ziad Abu Ein gick i spetsen för ett protesttåg i den palestinska byn Turmusiya, norr om Ramallah, på onsdag förmiddag. Demonstranterna var på väg att plantera olivträd på palestinsk mark, som byborna inte har tillgång till på grund av en judisk bosättning under utbyggnad.

Israeliska gränspoliser ska ha avfyrat tårgasgranater mot demonstranterna. Enligt ögonvittnen ska en eller flera israeliska soldater ha slagit Abu Ein med sina gevärskolvar. Ett ögonvittne säger att han träffades av en tårgasgranat. Bilder från platsen visar att Abu Ein håller sig för bröstet då han ligger på marken efter sammandrabbningen.

Enligt sjukhuskällor i Ramallah dog Abu Ein i ambulansen på väg till sjukhuset. Anhöriga till Abu Ein uppgav att han led av både högt blodtryck och diabetes.

EU och FN kräver en omedelbar utredning av fallet. EU:s utrikesrpresentant Federica Mogherini vill ha en omedelbar och opartisk utredning, och en liknande begäran har framförts av FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon.

En taleskvinna för den israeliska armén sade att armén utreder incidenten.

Tre dagars sorg

Abu Ein ledde en avdelning vid den palestinska administrationen som har hand om frågor gällande judiska bosättningar och den separationsbarriär som Israel byggt i Jerusalem och på Västbanken. Han hade en ministerpost i den palestinska regeringen, men tydligen ingen namngiven portfölj.

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas fördömde "den brutala misshandeln som ledde till martyrskap" och kallade det för "en barbarisk handling som inte kan tolereras". Abbas utlyste också en tre dagars sorgeperiod.

Palestiniernas chefsförhandlare Saeb Erekat var också upprörd över Abu Eins död.

- Vår bror Ziad dödades medan han uppmärksammade Internationella människorättsdagen genom att plantera olivträd, som symboliserar hoppet om fred och rättvisa, sade Erekat. Det här är ett tydligt exempel på hur Israel tillåts fortsätta sina brott mot det palestinska folket genom den kultur av straffrihet som det internationella samfundet garanterat landet.

Erekat uppmanade det internationella samfundet att skydda palestinierna från brott utförda av en israelisk regering "bestående av bosättare och extremister".