Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Hur mår barn i regnbågsfamiljer?

Från 2014
Uppdaterad 10.12.2014 16:38.
Bild: Kristiina Tolkki / Yle

I Finland finns det finns ingen forskning om välmåendet bland barn i regnbågsfamiljer. Nu ska det ske en förändring.

Forskare Kia Aarnio ska från och med årsskiftet starta en enkätundersökning som ska visa hur barn i regnbågsfamiljer mår. Den här undersökningen förverkligas av Regnbågsfamiljer r.f. Huvudsamarbetspartner är Väestöliitto och Undervisnings- och kulturministeriet står för fiolerna.

FN har gett Finland en not om att landet inte har skött sig tillräckligt bra när det gäller kartläggning och forskning i minoritetsgruppers mående. Nu ska man se över barnens styrkor och svagheter inom regnbågsfamiljer. Dessutom studeras förhållandet till föräldrarna, vänner och mobbning.

I USA, Storbritannien, Holland och Sverige finns det undersökningar och studier sedan 40 år tillbaka om hur barn i regnbågsfamiljer mår. Enligt de studierna mår barn i regnbågsfamiljer bra, säger Kia Aarnio.

- Man har inte märkt av några skillnader i till exempel psykiskt välmående, användning av rusmedel (som äldre) eller ungdomsproblem.

Nyare forskning hävdar att barn i regnbågsfamiljer mår till och med lite bättre. Barnen har mindre ångest, mindre sociala problem, bättre skolframgång och är friskare.

Den existerande forskningen berättar är att det i viss mån förekommer mobbning av barn från regnbågsfamiljer. Det som man kan konstatera är att barnen själva inte alltid vill eller kan vara helt öppna om sin familj, med en rädsla för att bli mobbade. Där kan det också vara skillnad om ett barn är född i en regnbågsfamilj eller om den uppstått senare.

Bland argumenten som de som motsätter sig samkönade äktenskap för fram finns det att barnen skulle påverkas för mycket av sin uppväxtmiljö. Enligt den internationella forskningen påverkas inte barnens sexualitet av föräldrarna.

- Barn som växer upp i regnbågsfamiljer blir inte homosexuella i någon större utsträckning än barn som växer upp i andra familjer, säger forskare Kia Aarnio.

Mer om ämnet på Yle Arenan