Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Marta och hundra andra djur på Rehndahl söker ny ägare

Från 2014
Uppdaterad 23.12.2014 13:36.
Yle Vega Huvudstadsregionen: Djurgården Rehndahl i Kyrkslätt - Spela upp på Arenan

I Kyrkslätt letar ett hundratal djur efter en ny ägare. Djurgården Rehndahl var Susanne Hildéns livsverk. Hon testamenterade gården till Sparbanksstiftelsen, men stiftelsen ville inte ta emot arvet.

På Rehndahl finns mer än hundra djur, allt från alpackor till får och minihästar. Nu letar Susannes bror efter en möjlig efterträdare som kunde köpa både fastigheten och djuren.

- Vi jobbar med för att hitta en efterträdare som klarar av att ta ansvar för både djur, själva platsen och den här verksamheten, säger Mikael Hildén.

Förhandlingarna med potentiella nya ägare är ännu på hälft, men Mikael Hildén ser hoppfullt på situationen. Verksamheten ska fortsätta enligt Susanne Hildéns önskemål.

Får på Rehndahls djurgård
Bildtext Fåren strövar omkring fritt på gårdsplanen och är nyfikna på besökare.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Susanne Hildén testamenterade Rehndahl till Sparbanksstiftelsen, men stiftelsen tog inte emot arvet.

- Den främsta orsaken var att Sparbanksstiftelsen är en liten stiftelse. De var oroliga för att de inte mäktar med hela operationen, och det är också rätt stora lån på den här gården. Allt det här ledde till att delegationen för Sparbanksstiftelsen konstaterade att det skulle ha gett för mycket arbete för dem, säger Mikael Hilden.

Fler kunde besöka gården vintertid

På själva gårde hittar man nyfikna djur som gärna nosar på Yle Huvudstadsregionens reporter. Minigrisen Madeleine försöker till och med smaka på skosnörena.

- Besökarna får röra alla djur, därför går de omkring fritt på gården. Getterna ska man inte klappa på huvudet men annars går det smeka alla djur. De utgår från att besökarna kommer hit för att röra vid dem, säger djurskötare Laura Leinonen.

Laura Leinonen matar grisen Marta, praktikant Jaana i bakgrunden
Bildtext Djurskötare Laura Leinonen matar grisen Marta.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Djuren kan också bli svartsjuka och tävla om besökarnas uppmärksamhet. Men en blåsig decemberdag syns inte många besökare på Rehndahl.

- Vintern är en svår tid, folk förstår inte att vi håller öppet. Det kunde komma mera besökare.

Leinonen hoppas att ägarförhållandena kring gården ska få en snar lösning och att det ska bli klarhet i hur verksamheten ser ut i framtiden.

- Jag önskar att verksamheten skulle fortsätta på samma sätt som det varit hittills, det var också vad Sussi önskade sig, påpekar Leinonen.

Mer om ämnet på Yle Arenan