Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Medvedev: "Inga ostron i Kreml"

Från 2014
Uppdaterad 10.12.2014 23:12.
Varuhuset GUM i Moskva 3.12.2014
Bildtext Den dåliga ekonomin får varuhusen att gapa tomma.

Rysslands ekonomi har drabbats hårt av västländernas sanktioner och den sjunkande rubeln. Premiärminister Dmitrij Medvedev påpekar ändå att myntet har två sidor och att alla är i samma båt.

Premiärminister Dmitrij Medvedev varnar i en intervju i rysk tv för att Ryssland står inför svåra ekonomiska tider. Orsaken är den svaga rubeln och västländernas ekonomiska sanktioner.

Medvedev uppskattar att sanktionerna som EU och USA har infört med anledning av Ukrainakrisen har kostat Ryssland tiotals miljarder euro. Enligt premiärministern är de ekonomiska skadorna ändå ömsesidiga.

medvedev om nattklubbsbranden

Ryssland har svarat genom att införa importförbud av vissa varor från EU. Medvedev påpekar att de europeiska ekonomierna har förlorat tiotals miljarder på brutna handelsförbindelser med Ryssland.

- Våra ekonomer uppskattar att sanktionerna har kostat de europeiska länderna 40 miljarder euro det här året och kommer att kosta 50 miljarder euro nästa år, säger Medvedev.

Alla är i samma båt

Den ryska rubeln har tappat ungefär 40 procent av sitt värde i år. En av de största orsakerna till fallet är det sjunkande oljepriset.

Rubelns fall påverkar ryssarnas köpkraft och har i allt högre grad börjat oroa vanliga ryssar. Under intervjun betonade Medvedev att de svåra ekonomiska tiderna drabbar eliten i lika hög grad.

Han försäkrade att han själv fortfarande håller sin privata förmögenhet i rubel. Många rika ryssar lockas till att växla om sina pengar till andra valutor på grund av rubelns fallande kurs.

Ingen särbehandlas

Under intervjun fick Medvedev också frågan om eliten har tillgång till lyxvaror som det nu inte går att köpa i Ryssland på grund av importstoppet. Under sovjettiden kunde högre tjänstemän ofta få tag på lyxvaror som officiellt var förbjudna i landet.

Medvedev försäkrade att ingen får särbehandling och att regeringens matsal inte skiljer sig från andra matsalar.

- Under sovjettiden såldes där varor till rabatterade priser och speciallivsmedel. Men så är det inte längre... Där finns inte några ostron, ingenting sådant som inte går att köpa på andra ställen, försäkrade Medvedev.

Det ryska importstoppet har lett till att många gourmetrestauranger har blivit tvungna att ändra sina menyer. Ett exempel är den populära restaurangen "Oyster bar" i Moskva som specialiserade sig på ostron. Nu har ostronen ersatts av ryska kött- och fiskrätter.

- Vi ändrade vårt namn från "Oyster Bar" till "No Oyster Bar" för att skämta lite, men visst har det påverkat oss. Vi blev tvungna att ändra hela vårt koncept, säger ägaren Ilja Sochin till brittiska BBC.