Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Vandaler förstör tomtar i Raseborg

Från 2014
Uppdaterad 11.12.2014 13:11.
Tomte
Bildtext Tomteskadegörelsen är total.
Bild: Yle/ Robin Holmberg

Det enda staden vill är att pigga upp raseborgarna i mörkret. Men inte ens tomtarna i staden går fria. Parkavdelningen i Raseborg får även i år städa efter vandaler.

- Vi har hittat både söndriga och försvunna tomtar, säger parkarbetare Nina Pihl.

Radio Vega Västnyland

5:03

Visst, det handlar bara om en handfull tomtar tillverkade av återanvända trafikkoner, men de har spridit glädje.

- Många som har kört förbi tomtarna har uppskattat dem så här i kalla och mörka tider. Det känns nog lite bortkastat när vi får reparera och bygga nya tomtar, säger Pihl.

Ingen oskadd

Tyvärr finns det ingen tomte som besparats yttre våld i Ekenäs, bekräftar trädgårdsmästare Åsa Ekström. Alla fem tomtar har förstörts. I Karis finns tomtar och bockar. En del av de fyra pjäserna i Karis har förstörts och en annan har man hittat flera kilometer från sitt patrulleringsområde.

- Tomtarna ska stå mellan matbutikerna i centrum av Karis och i Kanaltorget, men vi hittade en tomte vid bensinstationens korsning vid riksväg 25, säger Pihl.

Troligtvis fullvuxna

Det långa avståndet tomtarna har färdats tyder på att det inte är tonåringar som härjat. Troligtvis har man använt bil, säger parkarbetarna.

- De som gjort det här är i alla fall bilburna. Så långa sträckor bär man nog inte de här tomtarna. I dag skuffade vi en tomte i en skottkärra, så det är inte småbarn eller ungdomar utan bil som har tagit tomtarna, säger Pihl.

Trots att sabotagen är beklaglig slår den inte hål i stadens ekonomi.

- Egentligen kostar tomtarna inte mycket. Vi använder naturmaterial och försöker varje år återvända det som går, säger trädgårdsmästare Åsa Ekström och berättar att tomten består av en trafikkon, granris, en julgransboll och delar av en kokosmatta.

Så staden lider inte ekonomiskt av bakslaget. I stället betalar man i form av förnedring, skam och en mera dämpad julstämning. Men tomtarna förökar inte sig automatiskt. Parkarbetarna uppskattar att det tar en timme att pyssla ihop en tomte. Det här är givetvis bort från alla andra uppgifter parkarbetarna har.

Både jul och midsommar

Både Ekström och Pihl medger att vandalism är vardag för parkarbetarna.

- Det gäller året om. För man ut en nymålad bänk är den ofta nerklottrad eller så plockar någon med sig sommarblommorna och kastar omkring dem, säger Pihl.

- Det är ofta överraskningar på måndag morgon när man kommer på jobb, fortsätter Ekström.

Staden har inte polisanmält förstörelserna.

Diskussion om artikeln