Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA verkar slippa budgetkaos

Från 2014
Uppdaterad 11.12.2014 11:15.

USA ser ut att slippa en stängning av statsapparaten, trots oenighet om nästa års budget. De bittra erfarenheterna av tidigare nedstängningar tycks ha tvingat fram en kompromissvilja.

Kongressens ledare har nu kommit överens om en statsbudget för det kommande året. Det finns oenighet på vissa punkter, men det verkar sannolikt att budgeten godkänns senare på torsdagen. Det är bråttom, eftersom finansieringen av de statliga funktionerna upphör natten mot fredag finsk tid.

Yle Nyheters USA-korrespondent säger att senaten också har en alternativ plan, en slags tillfällig tilläggsbudget. Den behövs om kongressen trots allt röstar emot budgeten. Men det bedömer Christian Vuojärvi som osannolikt.

- Folket är trött på kongressen och dess handlingsförlamning. Bara tolv procent av amerikanerna ger kongressen godkänt betyg, så nu är pressen på beslutsfattarna hård.

De ständigt återkommande budgetbråken och nedstängningarna av statsapparaten hör till de faktorer som har lett till att den sittande kongressen är den mest impopulära genom tiderna.

Republikanerna har i hög grad fått bära hundhuvudet för det här. Efter segern i kongressvalet vill partiets ledare undvika att hamna i dålig dager igen.

Miljön och hälsovården vinnare

Enligt Vuojärvi är bland annat miljön en vinnare i den kommande budgeten. Den federala miljöskyddsmyndigheten får till och med mer pengar än Vita huset hade föreslagit. Även hälsovårdsprogrammet Obamacare får samma anslag som i år.

De som däremot förlorar på den kommande statsbudgeten är de som vill införa mer reglering av Wall Street, berättar Vuojärvi. Också de som hade önskat en begränsning av de summor som får doneras till politiska rörelser, blev besvikna. I nuläget är donationstaket drygt trettiotusen dollar, från och med nästa år skulle summan vara tio gånger så stor. Även presidenthustrun Michelle Obama hör till förlorarna, säger Christian Vuojärvi.

- Hon har jobbat hårt för hälsosammare mat i skolorna, men den reformen verkar nu bli rejält urvattnad.

På det stora hela är ändå hela det amerikanska samhället en vinnare om man lyckas undvika en budgetkris, bedömer Vuojärvi.

- Forskning har visat att de tidigare nedstängningarna av statsapparaten kostat USA en procent i ekonomisk tillväxt, så alla vinner på att undvika en sådan situation.