Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Mörkret inget hinder för utelek

Från 2014
Marius, Livia, Celine och Sindre med ficklampor
Bildtext Marius, Livia, Celine och Sindre redo för reflexspårning
Bild: Yle/ Hanna Enlund

Fysisk aktivitet är livsviktigt för familjen Ramstedt. Barnen leker utomhus varje dag.
- Det är en förutsättning för att få balans i vardagen. Annars klättrar alla på väggarna, säger mamma Eva Ramstedt.

Tips på familjeaktiviteter

  • Reflexspårning
  • Kasta aktivitetstärning, kom överens om vad de olika siffrorna motsvarar (exempelvis 1=promenad, 2=cykeltur, 3=kojbygge osv.)
  • Geocaching, www.geocahing.com
  • Sök naturstigar på www.utinaturen.fi
  • Inspiration kan man också hitta på Evas blogg: www.kakkakaffe.com

Det är mycket möjligt att det är årets mörkaste måndag när jag kör ut till Molpe för att träffa familjen Ramstedt. I ärlighetens namn är jag rejält trött på mörkret och det blöta vädret, det är inte alls lockande att vistas utomhus. Men ikväll ska vi tillsammans ställa till med reflexspårning och prata om uteaktivitet.

Redan i hallen överväldigas jag av energin i virvelvinden med barn som möter mig. Marius 6 år, Celine 5 år, Sindre 3 år och grannen Livia Sebbas 5 år är på plats. Eventuell blyghet blåser snabbt förbi och efter lite intensivt småprat med barnen sätter vi igång med reflexpyssel kring köksbordet.

Jag passar på och frågar barnen vad de brukar leka där ute.
- Med hönsen, säger Marius.
- Bebis, säger Sindre.
Eva påminner om den stora stenen i skogsbrynet.
- Ja! Sjörövare brukar vi leka där, säger Celine.
- Och jag brukar ofta vara med, säger Livia.

Vilken är er favoritårstid att leka ute?
- Vinter! För då kan man skrinna, åka pulka och skida, säger Marius.
- Sommar, säger de andra barnen. För då är det sol, och man kan simma och plaska, och cykla.

Familjen vandrar, simmar, skidar, promenerar och cyklar tillsammans beroende på årstid. Och nuförtiden är barnen bra på att sysselsätta sig själva ute på gården, berättar Eva.
- De cyklar mycket och leker olika rollspelslekar i timtal.

Försök flera gånger

Att vara fysiskt aktiva kommer naturligt för Eva och Thomas som båda har bakgrund som idrottare och idag jobbar med fysisk aktivitet på olika sätt.
- Det provocerar mig när människor ibland säger att deras barn inte tycker om att röra på sig, säger Eva. Vi är byggda för att röra på oss.

De vuxna behöver vara med och visa exempel, har man inte själv stor erfarenhet av exempelvis vintersporter är det ett bra tillfälle att börja om tillsammans med barnen när de ska lära sig. Eva påpekar att man inte ska ge upp för fort, nya aktiviteter behöver prövas på flera gånger innan man lär sig och börjar tycka om det.
- Våra vandringar var korta i början, men i takt med att barnen övar, övar och växer så blir vandringarna längre och längre, säger Thomas. Man ska vara glad för små framsteg.

Eva uppmuntrar att fokusera på upplevelsen kring aktiviteten, som att ha med matsäck, det är viktigt. Om barnen absolut vill äta efter 100 m så gör det. Det lönar sig sällan att med tvång uppnå en viss sträcka innan man tar matpaus.
- Gör inte upp för storslagna planer. Och sen om barnen blir trötta och gnälliga gäller det att vara beredd med distraktion, exempelvis några morotsstavar att gnaga på. Eller hitta på att gå i diket eller springa runt vägstolpar. Man får vara lite kreativ.

Reflexspårning

Vid köksbordet börjar reflexerna vara färdiga och Eva smiter ut för att ställa i ordning banan. Hon placerar ut reflex med lagom avstånd, så man hittar nästa genom att lysa med en ficklampa. När det är klart klär barnen på sig i ilfart och springer ut med ficklamporna.

Det blir samling på trappan så att Eva får förklara vad de ska göra. Barnen får syn på första reflexen och så bär det av. De tar sig an uppgiften med stor iver och det dröjer inte länge innan de kommit runt banan och är framme vid slutmålet. En brasa på bakgården. Vi sätter oss alla kring brasan och det trollas fram varm glögg och lussebullar. Alla verkar nöjda.

Tänk att det inte var svårare än så här, tänker jag när jag sätter mig i bilen igen. Tänk att en mörk decembermåndag kunde bli så här trevlig.