Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ny dopningsskandal nystas upp inom friidrotten

Från 2014
Hinderlöpare vid vattenhinder i EM i Zürich i augusti 2014
Bildtext Idrottarna på bilden har inget med avslöjandena att göra.

Den brittiska tidningen Telegraph skriver att det internationella friidrottsförbundet IAAF låtit bli att åtgärda hundratals onormala blodvärden. Bland de utpekade finns flera OS-guldmedaljörer och världsmästare.

Det var den tyska tv-kanalen WDR som förra veckan gick ut med tunga dopningsanklagelser inom rysk friidrott som mer eller mindre beskrevs likna den ökända dopningskulturen i forna Östtyskland. Uppgifterna har tillbakavisats i Ryssland.

Nu har den brittiska tidningen Telegraph tagit del av dokumenten över misstänkta blodvärden och skriver att den sanna utsträckningen av IAAF:s mörkläggning är ännu större än man tidigare rapporterat.

Enligt Telegraph innehåller listan 225 idrottare från 39 länder, däribland tre OS-mästare från London 2012. Sammanlagt har idrottarna på listan tagit ungefär 100 mästerskapsguld samt 150 silver och brons i stora mästerskap.

Över en fjärdedel (58) av idrottarna är ryssar, medan kenyaner är den näst största gruppen med 25 idrottare. Cirka 30 av idrottarna har åkt fast för dopning.

”IAAF har mörklagt misstankar”

Misstänkta blodvärden betyder inte per automatik att en idrottare använt dopning – det kan finnas flera olika orsaker till förändringar i värdena. De flesta testen togs dessutom innan man tog i bruk biologiska pass som visar blodvärdenas utveckling över tid.

Enligt Telegraph har IAAF valt att mörklägga och låta bli att reagera på misstänkta blodvärden hos kända idrottare. IAAF förnekar att man gjort något fel.

– Onormala resultat har följts upp av IAAF alltid när det varit logistiskt möjligt. Man kan inte på basis av ett blodvärde dra slutsatsen om en idrottare dopat sig, skriver förbundet i ett uttalande.

Den internationella antidopningsbyrån Wada har redan tidigare meddelat att man inleder en egen undersökning gällande WDR:s avslöjanden.