Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Den finlandssvenska tomten i Kina

Från 2014
Tomten Sture.
Bildtext Tomten Sture hälsar från Kina.
Bild: Privat

Vi har hittat mannen med det konstigaste jobbuppdraget. Sture Borgar jobbar nämligen som finsk jultomte i nordligaste Kina. I ett halvt år tar han emot kinesiska affärsmän som vill sitta i hans knä och bli fotade. Vi skämtar inte!

I bland händer det att man hittar underliga jobb på Arbetskraftsbyråns sidor. Det hände Sture Borgar som varit deltidspermitterad. Hans kollega hittade annonsen om en jullgubbsskådespelare i Kina och sa: Sture, här är något för dig!

Och på den vägen är Tomten Sture. I ett halvt år ska han jobba som finsk jultomte i en liten by i nordligaste Kina där de Sibiriska vindarna blåser iskallt (köldrekordet i fjol var -54,2 grader). Det är ett kinesiskt företag som som brandat en jultomteby för turister mitt i ödemarken. Där jobbar 20 personer och det finns inga hotell i byn, de närmaste ligger 18 kilometer ifrån. I tomtebyn jobbar jultomtar från Finland, ett halvt år åt gången. Sedan byts tomten.

Tomtebyn i Kina
Bildtext Här jobbar Tomten Sture.
Bild: Privat bild

Nu är det Tomten Stures tur. Han jobbar dagligen mellan 9-17. Hans jobb är att vänta på turistgrupper som anländer till tomtebyn. Han tar emot dem och låter dem sitta i sitt knä.

- Fast de inte firar jul i Kina så högaktar de verkligen tomten.

Det som är konstigt är att det inte alls är barn som ska sitta i hans famn. Nej, det är nämligen mest affärsmän som besöker tomtebyn och vill bli fotade i tomtens famn.

Tomten Sture
Bildtext Vuxna vill sitta i tomtens famn. Yles Peking-avdelning har redan hälsat på Sture.
Bild: Privat bild

Jultomtecasting?

Men tillbaka till jobbannonsen, hur går det till när man söker jobb som finsk jultomte i Kina? Sture skickade iväg sin cv på engelska. Han har givetvis agerat jultomte flera gånger hemma i Vasa och dessutom har han erfarenhet av amatörteater.

Efter några dagar fick han ett mail från Kina där de frågade om han kunde skicka foto på sig själv i tomteutstyrsel. Efter ytterligare några veckor blev det en arbetsintervju via Skype. Sedan var det klappat och klart och Sture skrev på kontraktet.

- Det var nog en stor fördel att jag närmar mig pensionsåldern. Det var ingen åldersracism angående detta jobb, skrattar Sture.

Kulturella chockar

Sture har haft kontakt med de tidigare tomtarna och fick se bilder från tomtebyn på förhand. En av de tidigare tomtarna berättade att en ren hade dött av kylan. Följande dag var renen deras middag. De har också ätit hönshuvuden och -fötter.

- De bästa bitarna går väl till hotellen och i tomtebyn blir man serverad det som blir över.

Ett fattigt äventyr

Sture berättar att han inte får någon lön för jobbet. Han får tak över huvudet och tre måltider om dagen. Hans flygresor och arbetsvisum betalas av företaget. Han får ett dagtraktamente men rik blir han inte. Han ser det hela som ett stort spännande äventyr.

Det värsta med äventyret är att Sture inte kommer att fira jul hemma med familjen i år.

- Jag kommer att sakna min familj. Men jag tänker närvara vid julbordet hemma i Vasa via Skype.

Mer om ämnet på Yle Arenan