Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Jouren vid Borgå sjukhus får tilläggstid

Från 2014
Uppdaterad 12.12.2014 05:32.
Väntrummet på jouren.
Bildtext (arkivbild)
Bild: YLE/ Rebecca Olin

De östnyländska kommunerna ska höras innan några beslut fattas om akutoperationerna vid Borgå sjukhus. Borgås representant i HNS fullmäktige, Stina Lindgård (SFP) är nöjd.

Fullmäktige för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt godkände enhälligt en kläm om att kommunerna i sjukvårdsdistriktet ska höras innan några beslut om jourförordningen fattas.

Fullmäktige behandlade budgeten på torsdagen.

Det här betyder att också de östnyländska kommunerna ska få säga sitt innan HNS fattar några beslut om de brådskande operationerna under kvällar och veckoslut ska fortsätta vid Borgå sjukhus.

En av Borgås representanter i HNS fullmäktige, Stina Lindgård (SFP), är nöjd med klämmen.

SDP var det enda partiet som uttryckte dubier, men kom ändå med i det enhälliga beslutet.

– I sådana här stora frågor som berör kommuninvånarna är det viktigt att kunna diskutera saken med kommunerna, säger hon. Diskussioner har kanske förts, men inte på ett officiellt plan.

De siffror som presenterats talar delvis mot varandra – skulle en indragning av kirurgjouren i Borgå faktiskt föra med sig några besparingar eller inte?

Sådana här frågor kan nu klargöras, säger Lindgård.

– Eftersom förlossningsavdelningen fick undantagslov tycker jag dessutom det är naturligt att kirurgjouren får vara kvar. Annars blir det lite konstigt.

Läs också:
Borgå bb får undantagslov
Dyrare ambulanser om sjukhuset sparar