Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

”Närbiblioteken måste visa varför de behövs”

Från 2014
Uppdaterad 13.12.2014 08:48.
Johanna Selkee, sakkunnig i biblioteksfrågor vid Kommunförbundet.
Bildtext Johanna Selkee, sakkunnig i biblioteksfrågor vid Kommunförbundet.
Bild: Yle/Berislav Jurisic

Beslutsfattarna måste få veta varför kommuninvånarna behöver sina närbibliotek. I ekonomiskt kärva tider måste alla kommunala tjänster kunna legitimera sin verksamhet.

Det säger Johanna Selkee, sakkunnig i biblioteksfrågor vid Kommunförbundet.

- Det viktigaste är att kartlägga invånarnas önskemål och behov gällande biblioteksverksamheten. När biblioteket blir en viktig plats för invånarna blir det också deras sak och då vill de kämpa för att verksamheten ska få finnas kvar, säger hon.

De senaste åren har det lagts ned mellan 10 och 20 biblioteksenheter per år. Och eftersom kommunerna fortfarande har det kärvt gäller det nu för glesbygdsbiblioteken att klargöra sin uppgift så att beslutsfattarna ska inse vilket värde biblioteksverksamheten har.

- Biblioteken borde nu noga följa med vad som händer i kommunerna och se till att systematiskt väva ihop sin verksamhet med kommunernas grundlägganden verksamhet, säger Selkee.

Enligt henne borde biblioteken se över sin verksamhet innan det är för sent. Om den nuvarande verksamheten inte fungerar borde man fundera på om det finns andra sätt att säkerställa bibliotekstjänsterna för alla kommuninvånarna oavsett var de bor.

Men då kan man inte vara fastbunden till biblioteksbyggnaden.

- Biblioteksverksamheten kan också finnas i samband med andra lokaler som till exempel ett allaktivitetshus, ett äldreboende, ett köpcenter, en butik, en ungdomslokal, eller så kunde man samarbeta med social- och hälsovårdssektorn.

I tillägg till samarbete med kommunens övriga sektorer kunde man också fundera på ny teknologi eller samarbete med frivilligorganisationer.

- Det finns till exempel de så kallade självbetjäningsbiblioteken. Och man kunde också ha längre öppettider genom att låta frivilligorganisationer ha sin verksamhet i biblioteket.

Finns det en framtid för glesbygdsbiblioteken?

- Hoppas det och jag tror det. Så länge vi har kommunal service som alla ska få så kommer biblioteken också att finnas i glesbygden.

Se aktualitetsprogrammet Närbild om glesbygdsbibliotekens framtid måndagen den 15.12 på Yle Fem klockan 20.00.

Mer om ämnet på Yle Arenan