Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

De dansar för att kunna andas

Från 2014
Uppdaterad 12.12.2014 09:53.
Lina smeds, dans
Bildtext För mig är det lika viktigt att dansa som att andas, säger Lina Smeds som tävlar i VM i modern dans inkommande lördag.

På våren vann de finska mästerskapen i performing arts och nu stundar världsmästerskapen i Polen. På lördag gäller det. Blir den finska dansgruppen bäst i världen?

Jessica Öller som är danslärare och tävlingskoordinator är tillsammans med dansaren Lina Smeds två av de runt 20 flickorna i dansgruppen som till mesta dels består av amatördansare.

Lina smeds, jessica öller
Bildtext Jessica Öllers och Lina Smeds stora passion i livet är att dansa.

– Några är utbildade dansare eller danslärare och dansar som yrke, men de flesta är inte proffsdansare, säger Lina.

Faktaruta

Vem?

  • Dansgruppen blev finska mästare i performing arts (showdans, jazzdans, modern dans) juni 2014.
  • Koreograf: Tokyo (Kevin Inouye) från USA.
  • Tränare i Finland: Saara-Elina Partanen.
  • Musik: Devotchka "How it ends", Ade Obayomi remix.

Vad?

  • VM i jazz dans 9-13.12, modern dans och balett i Polen, Mikolajki.
  • Den finländska dansgruppen tävlar i klassen: modern formation vuxna.

När?

Finska mästare

Dansgruppen kammade hem det finska mästerskapet i somras i performing arts, som alltså består av showdans, jazzdans och modern dans.

När jag träffar Lina och Jessica är klockan bara sju på morgonen. Träningspasset tar slut en och en halvtimme senare. Här ligger också receptet bakom deras framgång.

– Vi är ivriga och tränar hårt. I vår grupp är alla passionerade dansare och i och med att dans i Finland inte är lika populärt som till exempel ishockey eller fotboll, så finns det heller inte samma möjligheter att ha det som sitt yrke. Inte alla fall ännu, tillägger Lina.

Tränar nästan varje dag

Dansgruppen som representerar Finland i VM tränar mycket. Men tillsammans tränar de cirka en gång i veckan och då blir det ungefär två timmar långa träningspass.

De flesta i dansgruppen tränar betydligt mycket mer än så eftersom de tränar andra dansgrenar än modern dans och utöver det blir det också annan sorts träning berättar Jessica.

– Jag tränar nästan varje dag i veckan och då kör jag träningspass som kan ligga på upp till två timmar per gång. Jag tränar främst dans och akrobatik, säger Lina.

Studier och jobb

Både Lina och Jessica har också fullt upp med studier och jobb. Lina studerar biologi vid Helsingfors Universitet och Jessica studerar till kulturproducent på Yrkeshögskolan Arcada.

– Jag stiger upp tidigt på morgonen och kommer hem sent på kvällen. Men det känns inte så tungt för allt som jag gör vill jag verkligen göra. Det är viktigt att komma ihåg. Och för mig är det speciellt när jag dansar en stund då jag kan glömma allt annat och bara njuta av det. Långa dagar och nästan ingen ledighet betalar sig tillbaka då jag får dansa, säger Jessica.

– Jag får mer energi av att träna och gå på dans än av att sitta hemma i soffan, instämmer Lina. Men ibland har jag nog svårt att komma upp på morgonen. Som i dag till exempel hade jag en träningskamrat att ringa och väcka mig för jag var rädd att jag skulle försova mig.

Kan inte leva utan att få dansa

Passionen för dans har båda flickorna haft hela sitt liv. Jessica säger att hon inte skulle kunna tänka sig ett liv utan att få dansa.

Och att dansen ger henne så mycket. Dansen blir ett ställe där hon kan hantera sina känslor och uttrycka sig och få träna med andra som har samma passion. Lina håller med.

– För mig är dans ett sätt att få uttrycka mig och det faller lika naturligt som att tala eller lyssna. För mig är det lika viktigt att dansa som att andas, säger hon.