Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Allt fler hästar är feta

Från 2014
Uppdaterad 28.12.2014 20:28.
2 min

I jultider är det inte bara människor som får i sig för mycket sötsaker. Många vill också glädja sina husdjur med en extra godbit. Samtidigt som antalet hästar ökar i Finland är också feta hobbyhästar ett allt större problem.

- Jag ser feta hästar varje dag på mina besök. Det är många som äter för mycket och arbetar för litet, precis som vi människor, berättar hästveterinär Liisa Harmo.

Hon är på besök vid Kilo stall i Esbo. Här är de flesta hästar i gott skick men det finns också några överviktiga ponnyer i stallet. Harmo stryker med sin hand över en rund ponnymidja.

Allt fler hästar är feta.

- Här kan man se fettet, det är som celluliter hos oss människor. Och den här ponnyn är också lite för tjock om rumpan, visar Harmo.

Övervikt hos hästar leder till ledinflammationer och metabolt syndrom, precis som hos människor. Harmo berättar också om sjukdomen fång som gör att hästarna blir halta och dör.

Känsligt med fetma

För en hästveterinär är det inte lätt att ta upp frågor om övervikt med hästägarna. En del tycker till exempel att en ponny som är rund om midjan är väldigt söt.

- Det är mycket känsligt. Alltid när man pratar om folks hästar, hundar och katter, handlar det mycket om känslor, berättar Harmo.

Och bantning är inte roligt, vare sig för hästar eller för människor. Därför blir det inget extra godis för hästarna ens under julhelgen om veterinär Liisa Harmo får bestämma:

- En morot räcker. Hästen är inte som vi människor. Den längtar inte efter mat eller går och väntar på nästa måltid. Visst, den älskar ju att äta men den är lyckligare när den är "passlig", inte fet.