Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Att mima med Akademen och Lyran

Från 2014
Uppdaterad 11.12.2014 17:53.
Kören Lyran
Bildtext Kören Lyran mimar inte. De kan sina texter.
Bild: Robert Sjöblom

I dag fick vi besök av körerna Akademen och Lyran. Vi bad dem sjunga Broder Jakob i kanon, och så testade vi om det bästa mimtricket (att mima vattenmelon gång på gång) fungerar i kören.

Det är åtta körmedlemmar som stegar in i den lilla studion och sätter igång med låten Härlig är jorden. En sakral stämning sprider sig i studion, och både Pernilla Karlsson och Frida Lindholm står andaktsfulla och tittar på. I klippet här bredvid kan du höra hur det lät.

Stiftelsen: Akademen och Lyran sjunger Härlig är jorden

Programmet är inte längre tillgängligt

Ordföranden Rasmus Kurtén (Akademen) och Ronja Nordlin (Lyran) berättar att de har många konserter inbokade nu runt jul. Kören är 120 personer stark, så det är ingen fjuttig julkonsert som publiken bjuds på.

Killarna i frack, och tjejerna i tält

En kör ska se ut som en enda stor röst som ger ifrån sig ljuvliga toner. Därför är alla killar alltid klädda i frack, medan tjejerna har på sig en klänning. Eller klänning och klänning. Ronja kallar dem för tält.

- Lyrorna har en kördräkt som kallas tältet. Det är en mörkblå säck som är vacker i grupp, men inte så smickrande när man ser bara sig själv i spegeln. Efteråt får vi ändå byta om till snyggare kläder, så det är bra, säger hon.

Ingen körsång utan lite romantik

När man hänger ihop så tätt som en kör gör måste det bli en del romanser i gruppen tycker vi. Det visar sig att vi inte alls har fel.

- Visst händer det. Här i rummet är två av oss barn till Akademen och Lyran-par, så det säger ju något om saken, säger Rasmus.

När vi frågar lite mer ingående om saken kommer vi fram till att tre stycken av de åtta som kommit på besök är ihop med någon från kören. Inta illa. Men att det blir par här och där är inget konstigt, eftersom kören gör så mycket mer än sjunger ihop.

- Det är gemenskapen som gör det så roligt. Vi hänger ofta tillsamamns efter övningen. Vi ordnar kräftisar och julfester, säger Ronja.

En riktig proffskör

Ramsus påpekar också att körerna har många glada medlemmar eftersom den är så proffsig.

- Vi gör musik på ytterst hög nivå. Vill man musicera på hög nivå med bra typer så är det här man ska vara, säger han.

120 personer är väldigt många. Vi frågar vilken grupp som kan vara borta utan att det märks (för alla kan ju inte behövas).

Stiftelsen: Akademen och Lyran sjunger Broder Jakob i kanon

Programmet är inte längre tillgängligt

- Ingen kan vara borta, alla behövs! säger Ronja.

Hon övertygar oss. En åsikt som kanske är svårare att ändra på är den vi har om Broder Jakob. Det är en låt som alla tvingats sjunga i kör i skolan, och det låter sällan särskilt bra. Vi utmanade Lyran och Akademen att göra en bra version av den. I kanon så klart. Lyssna på klippet så hör du hur det gick.

Mimtricket vattenmelon

Och så över till den mest spännande fasen. Genom att om och om igen mima ordet vattenmelon under tiden som de andra gör grovjobbet - kan man lyckas lura folk att man verkligen sjunger? Vi testade.

P.S. Körerna påpekade att det aldrig skulle mima på riktigt. En proffsig kör kan alltid sina texter, och skulle hela kören mima skulle det nog bli rätt konstig stämning.

Mer om ämnet på Yle Arenan