Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Vardagen vid Borgå sjukhus fortsätter som förut

Från 2014
Uppdaterad 12.12.2014 06:45.
sjukhus
Bildtext (arkivbild)
Bild: Yle/Carmela Walder

I torsdags klarnade det att kirurgjouren vid Borgå sjukhus får tilläggstid, åtminstone tills kommunerna har fått säga sitt. Sjukhusdirektör Sune Lang är lättad för ögonblicket.

När Yle Östnyland ringer upp Borgås sjukhusdirektör Sune Lang efter HNS fullmäktigemöte är han lättad över att sjukhuset fått tilläggstid.

Enligt Lang är sjukhusets framtid mindre osäker nu än den var innan förlossningsavdelningen fick undantagslov av Social- och hälsovårdsministeriet, och vissa frågetecken reddes ut i fullmäktige.

– Bland annat fick vi höra att inga beslut ännu har fattats angående jourförordningen, så textdelen i budgeten där det stod att de brådskande operationerna skulle skötas i Helsingfors efter kontorstid var missvisande, säger Lang.

Kirurgiska resurser behövs ändå

Det alternativet ser han inte ens som hållbart, särskilt inte eftersom Borgå förlossningsavdelning fick tilläggstid till den sista december 2016.

– Vi kommer ändå att ha ett operationsteam och andra resurser reserverade vid sjukhuset med tanke på förlossningarna, och de ska nog kunna användas för att operera kirurgjourens patienter om kvällar och veckoslut.

Lang säger att verksamheten vid Borgå sjukhus tills vidare kommer att fortsätta som normalt, åtminstone tills något annat beslut fattas. Ändå lever man hela tiden med att världen förändras och att saker kan se väldigt annorlunda ut inom den närmaste framtiden.

Kommunerna borde redan ha hörts

Han hoppas ändå att HNS förstår hur stor inverkan beslut som att inskränka på brådskande operationer har för ett sjukhus.

– Då man fattar långtgående beslut om sjukhusens framtid tycker jag det är viktigt att man hör de kommuner som använder sjukhuset. I vårt fall är det de östnyländska kommunerna som redan borde ha hörts i frågan.

Efter budet från HNS fullmäktigemöte utgår han från att eventuella beslut fattas i samråd mellan sjukhuset, kommunerna och förvaltningen i Helsingfors.

Läs också:
Jouren vid Borgå sjukhus får tilläggstid